Tavaly több mint 23 ezer lej értékben kapott ajándékot Klaus Iohannis államfő

2023. január 6. – 13:04

Másolás

Vágólapra másolva

Borostyánkővel díszített festmény, katonai kés, egy 1822-ből származó csatazászló másolata, egy Poenari toll, érmék és teáskészletek – egyebek mellett ezeket az ajándékokat kapta Klaus Iohannis államfő a 2022-es protokoll-eseményeken.

Az ajándéktárgyak összértékét 4753 euróra, azaz 23.515 lejre becsülte az Elnöki Hivatal illetékes bizottsága.

A legértékesebb ajándék egy Salamon templomának kupoláját ábrázoló, borostyánkővel díszített, fakeretes festmény volt, amelynek értéke 1125 euró, azaz 5565,38 lej.

Az ajándéklistán szereplő 26 tétel az Államelnöki Hivatal örökségét képezi, nem marad Klaus Iohannis tulajdonában.

Bár arra nem térnek ki, hogy kitől kapta Iohannis az ajándékokat, de az gyanítható, hogy a Herendi teáskészletet a szeptemberben Bukarestbe látogató Novák Katalin köztársasági elnöktől (vagy valamelyik más magyarországi látogatójától) kapta az államfő. A leírás szerint a készlet két teáscsészéből áll két hozzá tartozó aljjal, egy teáskannával, egy cukortartóval és egy tejszínes kannával. A festett porcelánkészlet értékét 280 euróra becsülték.

Ez elnök az említetteken kívül kapott például egy hagyományos török motívumokkal díszített porcelántányért plüssdobozban, selyem béléssel (180 euró értékben), egy virágmintákkal díszített ovális tükröt (70 euró), egy fémből készült aranyozott olajágkoszorút is plexi üveglapon (90 euró), illetve egy Csehország alakú, Maxim Velcovsky által tervezett tál (49 euró) is szerepel a listán. Volt olyan is, aki 1580-ból származó Erdély-térkép kartonra nyomott reprintjét adományozta az elnöknek. Ennek értékét egyébként 92 euróban határozták meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!