Normális körülmények között kezdődik hétfőn a tanítás

2023. január 6. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

Normális körülmények között kezdődik hétfőn a tanítás, írja az Agerpres az oktatási és az egészségügyi miniszterek csütörtöki közlése alapján. Tájékoztatásuk szerint nem tervezik az oktatási folyamat felfüggesztését, sem az online vagy a hibrid oktatásra való áttérést.

Alexandru Rafila egészségügyi tárcavezető szerint január 9-én a tanrendnek megfelelően újra kinyitnak az iskolák. Ligia Deca oktatási miniszter pedig elmondta, hogy az influenzás esetek nagy száma ellenére a tanügyminisztérium semmilyen formában nem bátorítja a diákok távolmaradását.

„A világjárvány két éve után nagyon fontosnak tartjuk, hogy magas legyen a tanórák látogatottságának aránya. Úgy véljük, hogy a hangsúlyt – amint azt az egészségügyi miniszterrel is megbeszéltük – a megelőzésre kell helyezni” – jelentette ki a miniszter.

Deca elmondta, hogy a gyerekeket megfigyeléses módszerrel a családjukban, illetve az iskolák és az óvodák bejáratánál is szűrni kell.

„A tanítás kezdetén bármelyik tanár megfigyelheti, hogy vannak-e légúti megbetegedésre utaló konkrét tüneteik a diákoknak. Az egészségügyi igazgatóságok az összes szükséges információval segíteni fogják a tanfelügyelőségeket, az iskolákat abban, hogy ez a szűrés hatékony legyen” – mondta a miniszter. Hangsúlyozta, hogy a szülőknek, tanároknak és az iskolák vezetőinek egyaránt felelősségük van az influenza terjedésének megfékezésében.

Deca hozzátette, hogy a tanároknak és a diákoknak javallott a védőmaszk viselése, és fontos a higiéniai szabályok betartása.

„Azt szeretnénk, hogy minden gyermek hozzáférjen az oktatáshoz, és ha légzőszervi megbetegedés tüneteit mutatják, akkor az otthoni elkülönítésük után mielőbb visszatérhessenek az iskolába” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy pénteken tanácskozni fog a tanfelügyelőkkel az iskolakezdésről.

A 2022-2023-as tanév öt modulra és öt vakációra tagolódik az oktatási minisztérium által jóváhagyott ütemterv szerint. Vasárnap ér véget a második modul, és hétfőn kezdődik a harmadik:

  • 3. modul
    - tanítás – január 9., hétfőtől február 3-ig, február 10-ig vagy február 17-ig, a megyei/fővárosi tanfelügyelőségek döntése alapján.
    - vakáció – egy hét, a tanfelügyelőségek döntése alapján, február 6. és 26. között;
  • 4. modul
    - tanítás – február 13-tól, 20-tól vagy 27-től (a tanfelügyelőségek döntése alapján) április 6., csütörtökig.
    - vakáció április 7., péntektől április 18., keddig;
  • 5. modul
    - tanítás - április 19., szerda és június 16., péntek között
    - vakáció június 17., szombat és szeptember 3., vasárnap között.

A hivatalos munkaszüneti napokon továbbra sem lesz tanítás. Az Iskola másként hetet és a Zöld hetet a 2023. február 27-e és június 16-a közötti időszakban kell megszervezni, az erre szánt egyenként ötnapos időszakról a tanintézetek döntenek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!