Január közepén tetőzik az influenzajárvány, veszélyhelyzetet hirdet a minisztérium

2023. január 5. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az influenzajárvány felerősödése volt az egészségügyi miniszter sajtótájékoztatójának témája, aki szerint a megelőzésen kéne legyen a hangsúly a következő hetekben, és részletezte, hogy milyen ajánlásokat fogalmazott meg a minisztérium.

Sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila rámutatott, idén néhány héttel korábban elkezdődött az influenza-időszak. Az egészségügyi hatóságok arra számítanak, hogy január 15-e és február 10-e között tetőzik a járvány, majd elkezd csökkenni a légúti megbetegedések, köztük az influenzás esetek száma is.

A tárcavezető elmondta, hogy a december 26-a és január 1-je közötti héten megvizsgált minták 37 százalékában mutatták ki az influenzavírus jelenlétét. Egy héttel korábban 32 százalék volt a pozitivitási ráta.

Az egészségügyi minisztériumnak nem áll szándékában újabb korlátozásokat bevezetni, mondta a tárcavezető, ezért járványügyi vészhelyzetet hirdet, de hivatalosan nem hirdetik ki a jogilag súlyosabbnak számító járványhelyzetet.

Az elmúlt néhány influenzaszezon atipikus volt – mutatott rá Rafila – a világjárvány alatt az óvintézkedéseknek köszönhetően az influenzavírus sem terjedt, azonban most felgyorsult a terjedése. Így, míg a covid előtt februárban szokott tetőzni a téli légúti megbetegedések száma, most ez korábban következik be, és már januárban megtörténik.

Valószínű, hogy ebben a szezonban az influenzajárvány a csúcsát január 15. és február 10. között éri el, majd az esetek száma csökkenni fog.

Ami a védekezési intézkedéseket, ajánlásokat illeti, Rafila kifejtette, hogy ezek ugyanazok maradnak, mint amit a pandémia idején javasoltak a lakosságnak:

  • a zsúfoltság elkerülése,
  • megfelelő higiénia betartása,
  • a légúti tünetek jelentkezésekor a háziorvossal való konzultáció,
  • zárt térben védőmaszk viselése,
  • az influenza elleni védőoltás felvétele.

A munkáltatóknak azt is tanácsolják, hogy úgy szervezzék meg a munkát, ha lehetséges, hogy kerüljék a munkahelyi zsúfoltságot, és ösztönözzék a védőoltás felvételét a munkavállalók között.

Ligia Deca oktatási miniszter a maga részéről bejelentette, hogy az iskolák január 9-én újra kinyitnak, és a vakáció lejárta után nem fogja bátorítani a távoktatást vagy online időszakok bevezetését. A hangsúly a megelőzésen lesz az oktatási intézményekben is, mondta.

Deca részletezte, hogy a gyerekeket az iskolák és az óvodák bejáratánál szűrni fogják, és az esetleges influenzás tüneteikről tájékoztatni fogják a szüleiket vagy gyámjukat. Hozzátette, hogy a tanároknak és a diákoknak javallott a védőmaszk viselése, és fontos a higiéniai szabályok betartása.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!