Január közepén tetőzik az influenzajárvány, veszélyhelyzetet hirdet a minisztérium

2023. január 5. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az influenzajárvány felerősödése volt az egészségügyi miniszter sajtótájékoztatójának témája, aki szerint a megelőzésen kéne legyen a hangsúly a következő hetekben, és részletezte, hogy milyen ajánlásokat fogalmazott meg a minisztérium.

Sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila rámutatott, idén néhány héttel korábban elkezdődött az influenza-időszak. Az egészségügyi hatóságok arra számítanak, hogy január 15-e és február 10-e között tetőzik a járvány, majd elkezd csökkenni a légúti megbetegedések, köztük az influenzás esetek száma is.

A tárcavezető elmondta, hogy a december 26-a és január 1-je közötti héten megvizsgált minták 37 százalékában mutatták ki az influenzavírus jelenlétét. Egy héttel korábban 32 százalék volt a pozitivitási ráta.

Az egészségügyi minisztériumnak nem áll szándékában újabb korlátozásokat bevezetni, mondta a tárcavezető, ezért járványügyi vészhelyzetet hirdet, de hivatalosan nem hirdetik ki a jogilag súlyosabbnak számító járványhelyzetet.

Az elmúlt néhány influenzaszezon atipikus volt – mutatott rá Rafila – a világjárvány alatt az óvintézkedéseknek köszönhetően az influenzavírus sem terjedt, azonban most felgyorsult a terjedése. Így, míg a covid előtt februárban szokott tetőzni a téli légúti megbetegedések száma, most ez korábban következik be, és már januárban megtörténik.

Valószínű, hogy ebben a szezonban az influenzajárvány a csúcsát január 15. és február 10. között éri el, majd az esetek száma csökkenni fog.

Ami a védekezési intézkedéseket, ajánlásokat illeti, Rafila kifejtette, hogy ezek ugyanazok maradnak, mint amit a pandémia idején javasoltak a lakosságnak:

  • a zsúfoltság elkerülése,
  • megfelelő higiénia betartása,
  • a légúti tünetek jelentkezésekor a háziorvossal való konzultáció,
  • zárt térben védőmaszk viselése,
  • az influenza elleni védőoltás felvétele.

A munkáltatóknak azt is tanácsolják, hogy úgy szervezzék meg a munkát, ha lehetséges, hogy kerüljék a munkahelyi zsúfoltságot, és ösztönözzék a védőoltás felvételét a munkavállalók között.

Ligia Deca oktatási miniszter a maga részéről bejelentette, hogy az iskolák január 9-én újra kinyitnak, és a vakáció lejárta után nem fogja bátorítani a távoktatást vagy online időszakok bevezetését. A hangsúly a megelőzésen lesz az oktatási intézményekben is, mondta.

Deca részletezte, hogy a gyerekeket az iskolák és az óvodák bejáratánál szűrni fogják, és az esetleges influenzás tüneteikről tájékoztatni fogják a szüleiket vagy gyámjukat. Hozzátette, hogy a tanároknak és a diákoknak javallott a védőmaszk viselése, és fontos a higiéniai szabályok betartása.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!