Megtartották a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács alakuló ülését

2023. január 5. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

Daniel Grădinarut választották csütörtökön a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnökének, a testület alelnöke Daniel Horodniceanu ügyész lett, tudósít az Agerpres.

Az alakuló ülésen a CSM frissen megválasztott tagjai átvették a mandátumukat.

A testületnek 19 tagja van: kilenc bíró és öt ügyész, akiket a bíróságok és ügyészségek közgyűlései választottak meg, a civil társadalom szenátus által kijelölt három képviselője, illetve hivatalból az igazságügyi miniszter, a legfelsőbb bíróság elnöke és a legfőbb ügyész. A választott tagok mandátuma hat évre szól, és nem választhatók újra.

A CSM-t az alkotmány és a vonatkozó törvény szerint egy elnök vezeti, akinek a munkáját egy alelnök segíti. Ha a testület élére egy bírót választottak, helyettesének kötelező módon egy ügyésznek kell lennie, és fordítva. Az elnök és az alelnök megbízatása egy évre szól, egyikük sem választható újra.

A CSM vezetőit a testület tagjai szavazással választják meg, csak a bíróságok és ügyészségek közgyűlésein megválasztott kilenc bíró és öt ügyész jogosult indulni a vezetői tisztségekért, a hivatalból beválasztott tagok és a civil társadalom képviselői nem választhatók az elnöki és alelnöki tisztségek elfoglalására.

Az új Legfelsőbb Bírói Tanács tagjai: Daniel Grădinaru – Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék, Denisa-Angelica Stănișor – Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék, Gheorghe-Liviu Odagiu – Gyulafehérvári Fellebbviteli Bíróság, Elena Raluca Costache – Bukaresti Fellebbviteli Bíróság, Ramona Grațiela Milu – Brassói Fellebbviteli Bíróság, Mihaela-Laura Radu – Bukaresti Fellebbviteli Bíróság, Narcis Erculescu – Dâmbovițai Fellebbviteli Bíróság, Claudiu-Marian Drăgușin – Bukaresti IV. kerületi Bíróság és Vasile-Alin Ene – Ploiești-i Fellebbviteli Bíróság.

A CSM ügyész-tagjai: Daniel Horodniceanu ügyész – Legfőbb Ügyészség, Emilia Ion – a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság ügyészsége, Bogdan Silviu Staicu – Bukaresti Törvényszék ügyészsége, Claudiu Constantin Sandu – a Brassói Törvényszék ügyészsége és Marioara Cătălina Sîntion – Bukarest 3. körzeti Törvényszékének ügyészsége.

Fănel Mihalceát és Ioan Sas-t a szenátus a civil társadalom nevében a CSM tagjává választotta.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács alakuló ülése – Fotó: presidency.ro
A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács alakuló ülése – Fotó: presidency.ro

A társadalom "átláthatóságot, feddhetetlenséget és szakmaiságot" vár el az igazságszolgáltatás szereplőitől – jelentette ki Klaus Iohannis a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács alakuló ülésén.

Beszédében az államfő kifejtette, hogy a parlamentben tavaly elfogadott igazságügyi törvénycsomag most világos keretet biztosít az igazságszolgáltatás optimális paraméterek közötti működéséhez

'Mint minden törvényen, ezeken a törvényeken is lehet javítani. Lépést kell tartaniuk a társadalmi valósággal, és meg kell felelniük a társadalom igényeinek. Bízom abban, hogy a többi állami intézménnyel folytatott folyamatos párbeszéd és lojális együttműködés révén Önök aktívan részt vesznek majd az igazságszolgáltatási rendszer korszerűsítésében" – jelentette ki Iohannis, aki arra bátorította a bírákat és ügyészeket, hogy lépjenek fel az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztető 'politikai beavatkozási kísérletek' ellen.

Az államfő szerint a bírák és ügyészek munkájának sikere azon is múlik, hogy képesek-e elfogadni a társadalomból vagy a jogi szakemberektől érkező jelzéseket. Elismerte ugyanakkor, hogy a hazai igazságszolgáltatás humánerőforrás-hiánnyal küzd, amit szerinte a kezdő bírák és ügyészek pályafutásának "gyors és kiegyensúlyozott irányításával" lehet áthidalni. "A társadalom átláthatóságot, feddhetetlenséget és szakmaiságot vár el az igazságszolgáltatás szereplőitől" – tette hozzá Iohannis.

Hangsúlyozta, hogy az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (MCV) megszüntetése mindazok folyamatos és kitartó erőfeszítéseinek az eredménye, akik az évek során valódi reformokat hajtottak végre, és folyamatosan elősegítették a korrupció elleni fellépést, a polgárok alapvető jogainak és szabadságjogainak védelmét.

Beszéde végén Iohannis a CSM tagjainak azt ígérte: államfőként továbbra is határozottan támogatni fogja az igazságszolgáltatás függetlenségét, az igazságszolgáltatási rendszer korszerűsítését, a polgárok jogainak és szabadságjogainak védelmét, valamint a korrupció elleni küzdelem folytatását.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!