Megtartották a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács alakuló ülését

2023. január 5. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

Daniel Grădinarut választották csütörtökön a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnökének, a testület alelnöke Daniel Horodniceanu ügyész lett, tudósít az Agerpres.

Az alakuló ülésen a CSM frissen megválasztott tagjai átvették a mandátumukat.

A testületnek 19 tagja van: kilenc bíró és öt ügyész, akiket a bíróságok és ügyészségek közgyűlései választottak meg, a civil társadalom szenátus által kijelölt három képviselője, illetve hivatalból az igazságügyi miniszter, a legfelsőbb bíróság elnöke és a legfőbb ügyész. A választott tagok mandátuma hat évre szól, és nem választhatók újra.

A CSM-t az alkotmány és a vonatkozó törvény szerint egy elnök vezeti, akinek a munkáját egy alelnök segíti. Ha a testület élére egy bírót választottak, helyettesének kötelező módon egy ügyésznek kell lennie, és fordítva. Az elnök és az alelnök megbízatása egy évre szól, egyikük sem választható újra.

A CSM vezetőit a testület tagjai szavazással választják meg, csak a bíróságok és ügyészségek közgyűlésein megválasztott kilenc bíró és öt ügyész jogosult indulni a vezetői tisztségekért, a hivatalból beválasztott tagok és a civil társadalom képviselői nem választhatók az elnöki és alelnöki tisztségek elfoglalására.

Az új Legfelsőbb Bírói Tanács tagjai: Daniel Grădinaru – Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék, Denisa-Angelica Stănișor – Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék, Gheorghe-Liviu Odagiu – Gyulafehérvári Fellebbviteli Bíróság, Elena Raluca Costache – Bukaresti Fellebbviteli Bíróság, Ramona Grațiela Milu – Brassói Fellebbviteli Bíróság, Mihaela-Laura Radu – Bukaresti Fellebbviteli Bíróság, Narcis Erculescu – Dâmbovițai Fellebbviteli Bíróság, Claudiu-Marian Drăgușin – Bukaresti IV. kerületi Bíróság és Vasile-Alin Ene – Ploiești-i Fellebbviteli Bíróság.

A CSM ügyész-tagjai: Daniel Horodniceanu ügyész – Legfőbb Ügyészség, Emilia Ion – a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság ügyészsége, Bogdan Silviu Staicu – Bukaresti Törvényszék ügyészsége, Claudiu Constantin Sandu – a Brassói Törvényszék ügyészsége és Marioara Cătălina Sîntion – Bukarest 3. körzeti Törvényszékének ügyészsége.

Fănel Mihalceát és Ioan Sas-t a szenátus a civil társadalom nevében a CSM tagjává választotta.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács alakuló ülése – Fotó: presidency.ro
A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács alakuló ülése – Fotó: presidency.ro

A társadalom "átláthatóságot, feddhetetlenséget és szakmaiságot" vár el az igazságszolgáltatás szereplőitől – jelentette ki Klaus Iohannis a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács alakuló ülésén.

Beszédében az államfő kifejtette, hogy a parlamentben tavaly elfogadott igazságügyi törvénycsomag most világos keretet biztosít az igazságszolgáltatás optimális paraméterek közötti működéséhez

'Mint minden törvényen, ezeken a törvényeken is lehet javítani. Lépést kell tartaniuk a társadalmi valósággal, és meg kell felelniük a társadalom igényeinek. Bízom abban, hogy a többi állami intézménnyel folytatott folyamatos párbeszéd és lojális együttműködés révén Önök aktívan részt vesznek majd az igazságszolgáltatási rendszer korszerűsítésében" – jelentette ki Iohannis, aki arra bátorította a bírákat és ügyészeket, hogy lépjenek fel az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztető 'politikai beavatkozási kísérletek' ellen.

Az államfő szerint a bírák és ügyészek munkájának sikere azon is múlik, hogy képesek-e elfogadni a társadalomból vagy a jogi szakemberektől érkező jelzéseket. Elismerte ugyanakkor, hogy a hazai igazságszolgáltatás humánerőforrás-hiánnyal küzd, amit szerinte a kezdő bírák és ügyészek pályafutásának "gyors és kiegyensúlyozott irányításával" lehet áthidalni. "A társadalom átláthatóságot, feddhetetlenséget és szakmaiságot vár el az igazságszolgáltatás szereplőitől" – tette hozzá Iohannis.

Hangsúlyozta, hogy az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (MCV) megszüntetése mindazok folyamatos és kitartó erőfeszítéseinek az eredménye, akik az évek során valódi reformokat hajtottak végre, és folyamatosan elősegítették a korrupció elleni fellépést, a polgárok alapvető jogainak és szabadságjogainak védelmét.

Beszéde végén Iohannis a CSM tagjainak azt ígérte: államfőként továbbra is határozottan támogatni fogja az igazságszolgáltatás függetlenségét, az igazságszolgáltatási rendszer korszerűsítését, a polgárok jogainak és szabadságjogainak védelmét, valamint a korrupció elleni küzdelem folytatását.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!