Csak paródia volt, senki sem háborúpárti vagy oroszpárti – így reagált a moldvai falu polgármestere a település szilveszteri felvonulására

2023. január 05. – 08:51

Csak paródia volt, senki sem háborúpárti vagy oroszpárti – így reagált a moldvai falu polgármestere a település szilveszteri felvonulására
Putyin-Zelenszkij paródia a színpadon – Fotó: Képernyőmentés a Gazeta de Buhusi Youtube-videójából

Másolás

Vágólapra másolva

Paródia volt a bukaresti ukrán nagykövetséget felháborító berzunci szilveszteri felvonulás, és senki sem háborúpárti vagy oroszpárti, így reagált az RFI megkeresésére a település polgármestere, Ștefan Tifan.

„Sajnos a butucarui csoport egy kicsit túlzásba esett, ha mondhatom ezt, az említett dolgokban, és paródiát csinált belőle, semmi mást, paródiát. Nem volt semmilyen más szándékuk, nem háborúpártiak vagy oroszpártiak vagy annak a pártiak, ami most nemzeti (helyesebben nemzetközi – szerk.) szinten történik Oroszország és Ukrajna között. (…) Ez egy egyszerű jelenet volt, egy paródia, amely valóban szórakoztatta az embereket” – mondta a polgármester, aki szerint a maskarás felvonuláson Putyint és Zelenszkijt alakító bohócok meg is ölelték egymást, kezet fogtak, és azt mondták minden rendben van, minden rendben lesz a jövőben.

Amikor a riporter arról kérdezte, hogy a paródiának is lehetnek határai, a polgármester azt mondta, hogy mindent ki lehet parodizálni. Szerinte még 1989 előtt sem korlátozták, hogy paródiákat készítsenek.

A település hagyományos szilveszteri felvonulásán a berzunciak mezőgazdasági gépekből ponyvák segítségével stilizált tankokat alakítottak ki, amelyekre az oroszok „speciális hadműveletének” szimbólumának számító Z betűt festették. Kartonból rakétákat gyártottak a „harckocsikra”, amelyekre Putyin arcképét erősítették fel. A maszkos parádé egyik jelenetében pedig két, Putyint és Volodimir Zelenszkijt alakító helybéli azt kurjongatta, hogy a bombákkal mindent szét kell zúzni, és mindenkit meg kell erőszakolni.

Az eset miatt Bákó megyei rendőrség is nyomozást indított. A rendőrség hivatalból vizsgálódik az ügyben a fasiszta, legionárius, rasszista vagy idegengyűlölő szervezetek, jelképek és cselekedetek, valamint a háborús bűnösök kultuszának tilalmáról szóló sürgősségi rendelet alapján.