Csak paródia volt, senki sem háborúpárti vagy oroszpárti – így reagált a moldvai falu polgármestere a település szilveszteri felvonulására

2023. január 5. – 09:51

Csak paródia volt, senki sem háborúpárti vagy oroszpárti – így reagált a moldvai falu polgármestere a település szilveszteri felvonulására
Putyin-Zelenszkij paródia a színpadon – Fotó: Képernyőmentés a Gazeta de Buhusi Youtube-videójából

Másolás

Vágólapra másolva

Paródia volt a bukaresti ukrán nagykövetséget felháborító berzunci szilveszteri felvonulás, és senki sem háborúpárti vagy oroszpárti, így reagált az RFI megkeresésére a település polgármestere, Ștefan Tifan.

„Sajnos a butucarui csoport egy kicsit túlzásba esett, ha mondhatom ezt, az említett dolgokban, és paródiát csinált belőle, semmi mást, paródiát. Nem volt semmilyen más szándékuk, nem háborúpártiak vagy oroszpártiak vagy annak a pártiak, ami most nemzeti (helyesebben nemzetközi – szerk.) szinten történik Oroszország és Ukrajna között. (…) Ez egy egyszerű jelenet volt, egy paródia, amely valóban szórakoztatta az embereket” – mondta a polgármester, aki szerint a maskarás felvonuláson Putyint és Zelenszkijt alakító bohócok meg is ölelték egymást, kezet fogtak, és azt mondták minden rendben van, minden rendben lesz a jövőben.

Amikor a riporter arról kérdezte, hogy a paródiának is lehetnek határai, a polgármester azt mondta, hogy mindent ki lehet parodizálni. Szerinte még 1989 előtt sem korlátozták, hogy paródiákat készítsenek.

A település hagyományos szilveszteri felvonulásán a berzunciak mezőgazdasági gépekből ponyvák segítségével stilizált tankokat alakítottak ki, amelyekre az oroszok „speciális hadműveletének” szimbólumának számító Z betűt festették. Kartonból rakétákat gyártottak a „harckocsikra”, amelyekre Putyin arcképét erősítették fel. A maszkos parádé egyik jelenetében pedig két, Putyint és Volodimir Zelenszkijt alakító helybéli azt kurjongatta, hogy a bombákkal mindent szét kell zúzni, és mindenkit meg kell erőszakolni.

Az eset miatt Bákó megyei rendőrség is nyomozást indított. A rendőrség hivatalból vizsgálódik az ügyben a fasiszta, legionárius, rasszista vagy idegengyűlölő szervezetek, jelképek és cselekedetek, valamint a háborús bűnösök kultuszának tilalmáról szóló sürgősségi rendelet alapján.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!