Orosz katonáknak öltöztek egy moldvai falu lakói a hagyományos szilveszteri felvonuláson

2023. január 4. – 11:03

frissítve

Orosz katonáknak öltöztek egy moldvai falu lakói a hagyományos szilveszteri felvonuláson
Orosz katonáknak öltözött hagyományőrzők – Fotó: képernyőmentés a Buna ziua Bacau portál videójából

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz agresszió jelképeit be kell tiltani az egész civilizált világban – üzente kedd este a Facebook-oldalán a bukaresti ukrán nagykövetség arra reagálva, hogy egy Bákó megyei községben orosz katonáknak öltöztek egy hagyományos szilveszteri jelmezes felvonulás résztvevői.

A szinte 5000 lélekszámú csángóföldi község lakosságának mintegy tizenöt százaléka római katolikus, tehát minden bizonnyal csángó. A faluban hagyománynak számít, hogy szilveszterkor maszkos parádét rendeznek, amelyen különböző témákat dolgoznak fel. A tavalyi év utolsó napján tartott felvonulás visszhangja azonban túllépte a község határát, mivel a felvonulók az ukrajnai háború motívumaiból kölcsönözték kosztümjeik és kellékjeik egy részét.

A helyi sajtó arról tudósított, hogy a berzunciak mezőgazdasági gépekből ponyvák segítségével stilizált tankokat alakítottak ki, amelyekre az oroszok „speciális hadműveletének” szimbólumának számító Z betűt festették. kartonból rakétákat gyártottak a „harckocsikra”, amelyekre Putyin arcképét erősítették fel. A maszkos parádé egyik jelenetében pedig két, Putyint és Volodimir Zelenszkijt alakító helybéli azt kurjongatta, hogy a bombákkal mindent szét kell zúzni, és mindenkit meg kell erőszakolni.

„Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy azon a napon, amikor Ukrajnát az Oroszország részéről masszív rakétatámadás érte, Bákó megyében egy viccesnek szánt felvonulást szerveztek az orosz terroristák szimbólumait használva. Meggyőződésünk, hogy egy ilyen megnyilvánulás ellentmond a román nép álláspontjának, miszerint feltétel nélkül támogatja Ukrajnát az ukrán állam ellen indított orosz háborúban. Reméljük, hogy ezt az eseményt a romániai társadalom a helyén fogja kezelni” – olvasható az ukrán nagykövetség üzenetében.

Az Agerpres arról tudósít, hogy a diplomáciai képviselet felkérte az illetékes román intézményeket, hogy vizsgálják ki a történteket.

A Bákó megyei rendőrség korábban közölte, hogy nyomozást indított a Bákó megyei Berzunc (Berzunţi) községben december 31-én tartott szilveszteri rendezvény ügyében, mert több résztvevője orosz katonának öltözött, és katonai gépkocsikat imitáló, „Z” betűvel feliratozott mezőgazdasági járművekkel vonult fel a településen.

A rendőrség hivatalból vizsgálódik az ügyben a fasiszta, legionárius, rasszista vagy idegengyűlölő szervezetek, jelképek és cselekedetek, valamint a háborús bűnösök kultuszának tilalmáról szóló sürgősségi rendelet alapján.

A közösségi oldalakon megosztott volt a visszhangja a berzunci szilveszteri rendezvénynek, azonban a vizsgálatok elindítása sem aratott osztatlan tetszést a helybéliek körében, ugyanis a csángóföldi községben, ahol minden év utolsó napján tematikus jelmezes felvonulást szerveznek a helyiek a kosztümök összeállításakor mindig aktuális témákra reflektálnak. A maszkosok felvonulásának mindig erősen parodisztikus jellege van – hangsúlyozták azok, akik a beöltöző fiatalok védelmére keltek, egy bukaresti román ügyvéd, aki pro bono vállalta képviseletüket a román hatóságok előtt, arról írt, hogy a szólásszabadságot garantálják a román törvények, és a fiatalok semmi büntetendő tettet nem követtek el.

A helyi hatóságok is, köztük a szociáldemokrata polgármesterrel és az USR egyik helyi tanácsosával, azt mondták, hogy a szilveszteri rendezvény egy hagyományos, aktuális kérdésekkel foglalkozó paródia volt, és ebben a kontextusban kell értelmezni. A községvezető szerint a rendezvény vicces színjáték csupán, amelyen mintegy ezer lakos jót szórakozott az év első napján.

Egy nemrég készült felmérés szerint az AUR és a RMDSZ szavazói azok, akik az átlagtól nagyobb mértékben szimpatizálnak Oroszországgal.

Az AUR felszólította a külügyminisztériumot, reagáljon arra, hogy az ukrán nagykövetség a történtek gyors kivizsgálását kérte a hatóságoktól

Az ellenzéki párt közleményt adott ki, amelyben leszögezi, hogy az ukrán diplomaták utasító hangneme annál is inkább elfogadhatatlan, mert Ukrajna lábbal tiporja a nemzeti kisebbségek jogait és szabadságát.

„Romániának semmi köze az ukrán igazságszolgáltatási rendszerhez, és nem térhet vissza a gyors és részletes kivizsgálások hagyományához, amely a II. világháború után sorsokat tett tönkre, családokat szakított szét és egész közösségeket nemzetietlenített el” – olvasható a közleményben, amelyet az Agerpres ismertetett.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!