Orosz katonáknak öltöztek egy moldvai falu lakói a hagyományos szilveszteri felvonuláson

2023. január 4. – 11:03

frissítve

Orosz katonáknak öltöztek egy moldvai falu lakói a hagyományos szilveszteri felvonuláson
Orosz katonáknak öltözött hagyományőrzők – Fotó: képernyőmentés a Buna ziua Bacau portál videójából

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz agresszió jelképeit be kell tiltani az egész civilizált világban – üzente kedd este a Facebook-oldalán a bukaresti ukrán nagykövetség arra reagálva, hogy egy Bákó megyei községben orosz katonáknak öltöztek egy hagyományos szilveszteri jelmezes felvonulás résztvevői.

A szinte 5000 lélekszámú csángóföldi község lakosságának mintegy tizenöt százaléka római katolikus, tehát minden bizonnyal csángó. A faluban hagyománynak számít, hogy szilveszterkor maszkos parádét rendeznek, amelyen különböző témákat dolgoznak fel. A tavalyi év utolsó napján tartott felvonulás visszhangja azonban túllépte a község határát, mivel a felvonulók az ukrajnai háború motívumaiból kölcsönözték kosztümjeik és kellékjeik egy részét.

A helyi sajtó arról tudósított, hogy a berzunciak mezőgazdasági gépekből ponyvák segítségével stilizált tankokat alakítottak ki, amelyekre az oroszok „speciális hadműveletének” szimbólumának számító Z betűt festették. kartonból rakétákat gyártottak a „harckocsikra”, amelyekre Putyin arcképét erősítették fel. A maszkos parádé egyik jelenetében pedig két, Putyint és Volodimir Zelenszkijt alakító helybéli azt kurjongatta, hogy a bombákkal mindent szét kell zúzni, és mindenkit meg kell erőszakolni.

„Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy azon a napon, amikor Ukrajnát az Oroszország részéről masszív rakétatámadás érte, Bákó megyében egy viccesnek szánt felvonulást szerveztek az orosz terroristák szimbólumait használva. Meggyőződésünk, hogy egy ilyen megnyilvánulás ellentmond a román nép álláspontjának, miszerint feltétel nélkül támogatja Ukrajnát az ukrán állam ellen indított orosz háborúban. Reméljük, hogy ezt az eseményt a romániai társadalom a helyén fogja kezelni” – olvasható az ukrán nagykövetség üzenetében.

Az Agerpres arról tudósít, hogy a diplomáciai képviselet felkérte az illetékes román intézményeket, hogy vizsgálják ki a történteket.

A Bákó megyei rendőrség korábban közölte, hogy nyomozást indított a Bákó megyei Berzunc (Berzunţi) községben december 31-én tartott szilveszteri rendezvény ügyében, mert több résztvevője orosz katonának öltözött, és katonai gépkocsikat imitáló, „Z” betűvel feliratozott mezőgazdasági járművekkel vonult fel a településen.

A rendőrség hivatalból vizsgálódik az ügyben a fasiszta, legionárius, rasszista vagy idegengyűlölő szervezetek, jelképek és cselekedetek, valamint a háborús bűnösök kultuszának tilalmáról szóló sürgősségi rendelet alapján.

A közösségi oldalakon megosztott volt a visszhangja a berzunci szilveszteri rendezvénynek, azonban a vizsgálatok elindítása sem aratott osztatlan tetszést a helybéliek körében, ugyanis a csángóföldi községben, ahol minden év utolsó napján tematikus jelmezes felvonulást szerveznek a helyiek a kosztümök összeállításakor mindig aktuális témákra reflektálnak. A maszkosok felvonulásának mindig erősen parodisztikus jellege van – hangsúlyozták azok, akik a beöltöző fiatalok védelmére keltek, egy bukaresti román ügyvéd, aki pro bono vállalta képviseletüket a román hatóságok előtt, arról írt, hogy a szólásszabadságot garantálják a román törvények, és a fiatalok semmi büntetendő tettet nem követtek el.

A helyi hatóságok is, köztük a szociáldemokrata polgármesterrel és az USR egyik helyi tanácsosával, azt mondták, hogy a szilveszteri rendezvény egy hagyományos, aktuális kérdésekkel foglalkozó paródia volt, és ebben a kontextusban kell értelmezni. A községvezető szerint a rendezvény vicces színjáték csupán, amelyen mintegy ezer lakos jót szórakozott az év első napján.

Egy nemrég készült felmérés szerint az AUR és a RMDSZ szavazói azok, akik az átlagtól nagyobb mértékben szimpatizálnak Oroszországgal.

Az AUR felszólította a külügyminisztériumot, reagáljon arra, hogy az ukrán nagykövetség a történtek gyors kivizsgálását kérte a hatóságoktól

Az ellenzéki párt közleményt adott ki, amelyben leszögezi, hogy az ukrán diplomaták utasító hangneme annál is inkább elfogadhatatlan, mert Ukrajna lábbal tiporja a nemzeti kisebbségek jogait és szabadságát.

„Romániának semmi köze az ukrán igazságszolgáltatási rendszerhez, és nem térhet vissza a gyors és részletes kivizsgálások hagyományához, amely a II. világháború után sorsokat tett tönkre, családokat szakított szét és egész közösségeket nemzetietlenített el” – olvasható a közleményben, amelyet az Agerpres ismertetett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!