Közzétette az egészségügyi minisztérium a jelenleg kapható influenzaellenes gyógyszerek listáját

2023. január 3. – 20:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közzétette kedden honlapján az egészségügyi minisztérium a Romániában jelenleg kapható influenzaellenes gyógyszerek listáját. Erre még Alexandru Rafila egészségügyi miniszter tett ígéretet, amikor a Prima News műsorában az influenza és a vírusos betegségek gyógyszereinek hiányáról kérdezték.

Az Országos Közegészségügyi Intézet múlt hétvégi közlése szerint december 19. és 25. között országszerte 140. 688 akut légúti fertőzéses esetet jelentettek. Az előző év azonos időszakában 38.322 megbetegedést regisztráltak. Az influenzaszerű megbetegedések számának az emelkedésével párhuzamosa egyre erősödtek a gyógyszerhiánnyal kapcsolatos hírek. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter ez után tett ígéretet, hogy az ibuprofen és a paracetamol típusú hő- és gyulladáscsökkentő gyógyszerekből további mennyiségeket biztosítanak, és közzé teszik a hasonló termékek új listáját. A minisztérium az ibuprofen típusú gyógyszereket itt összegzi, a paracetamol típusúakat itt, míg az oseltamivir típusúakat itt. Ez utóbbi csak receptre kapható.

„A mai napon közzétesszük a hasonló, azaz azonos hatóanyagot tartalmazó termékek új listáját. Bármelyikük jó mind a gyermekek, mind a felnőttek számára. A Tamiflu változatokról is közleményben értesítjük a nyilvánosságot. A hatóanyag neve oseltamivir, és többféle termék létezik, nem csak a Tamiflu. Az általunk lekért nyilvántartás szerint a készletek országszerte több mint négymillió tablettát tesznek ki az oseltamivirből, tehát nincs hiány, és a többi gyógyszer esetében is elrendeljük, hogy hat hónapra korlátozzuk az exportot” – mondta a Prima News műsorában a miniszter, aki szerint egyébként még nem lehet influenzajárványról beszélni, és még nincs ok az aggodalomra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!