A romániaiak több mint fele szerint 2023 rosszabb lesz, mint amilyen 2022 volt

2022. december 30. – 13:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak több mint fele (51 százaléka) szerint a 2023-as év rosszabb lesz az ideinél, 24 százalék ugyanolyan, 24 százalék pedig jobb esztendőre számít, derül ki az IRES felmérésének pénteken közzétett adataiból, amit az Agerpres foglalt össze.

A közvélemény-kutatás szerint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, illetve a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) választói az optimistábbak. A pesszimistábbak a 36 és 65 év közötti aktív, a politikai preferenciák szempontjából határozatlan személyek.

A válaszolók közel fele (48 százalék) az életszínvonala csökkenésére számít a következő évben, 26 százalék úgy véli, hogy nem fog változni az életszínvonala, 24 százalék szerint pedig javulni fog; 2 százalék tudott válaszolni a kérdésre.

Az anyagi helyzetük alakulásának tekintetében a fiatalok és a PNL szavazói a derűlátóbbak, pesszimistábbak a havi 2000 lej alatti jövedelműek, a 51-65 év közötti korosztály, illetve a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) hívei.

A felmérés szerin a romániaiak 48 százaléka ismeri a 2023-as kormányfőcseréről szóló koalíciós megállapodást, 52 százalékuk szerint pedig Klaus Iohannis és a Nemzeti Liberális Párt elfogadja majd a Szociáldemokrata Párt (PSD) miniszterelnök-jelöltjének kinevezését. A közvélemény-kutatás adatai szerint ugyanakkor a lakosság 51 százaléknak nincs tudomása erről a megállapodásról, és 1 százalék nem válaszolt a kérdésre.

Az egyezség ismerőinek 39 százaléka szerint az államfő és a PNL nem fogadják majd el a kormányfőcserét, 9 százalék nem nyilvánított erről véleményt.

A felmérés szerint az 51 év feletti, felsőfokú végzettségű PSD-szavazók a legtájékozottabbak ebben a kérdésben.

Arra a kérdésre, hogy politikai szempontból milyen változásokat szeretnének jövőre, a legtöbben (16 százalék) a politikai osztály és az államvezetés lecserélését jelölték meg; 11 százalék más kormányt és más kormánypártokat preferálna, 8 százalék a fizetések, a nyugdíjak és a gyerekpénz növelését, 3 százalék pedig az infláció csökkenését tartja szükségesnek. Ahogy azt már korábban megírtuk, a romániai lakosság jobban megbízik a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzójában, Mugur Isărescuban, mint Klaus Iohannis államfőben, Nicolae Ciucă miniszterelnökben vagy Marcel Ciolacu képviselőházi elnökben.

A telefonos felmérés december 7-12. között készült 1615 fős mintán, a hibaküszöbe 2,5 százalékos.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!