Jobban bízik a lakosság a jegybank kormányzójában, mint a hazai csúcspolitikusokban

2022. december 30. – 12:40

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai lakosság jobban megbízik a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzójában, Mugur Isărescuban, mint Klaus Iohannis államfőben, Nicolae Ciucă miniszterelnökben vagy Marcel Ciolacu képviselőházi elnökben – derül ki az IRES közvélemény-kutatásából, amelyet az Agerpres összegzett.

A december 7-e és 12-e között végzett felmérés arra világít rá, hogy a romániai lakosok 34 százaléka „megbízik”, illetve „nagyon megbízik” Mugur Isărescu jegybanki kormányzóban.

Bizalmi index tekintetében Isărescut az államelnök, Klaus Iohannis, illetve a képviselőház elnöke, Marcel Ciolacu követi 21%-kal; Nicolae Ciucă miniszterelnökkel kapcsolatban a megkérdezettek 19%-ka mondta azt, hogy megbízik, illetve hogy nagyon megbízik benne.

A felmérés szerint a politikusi hivatást övezi a legkevesebb bizalom: ennek a szakmának mindössze 6 százalékos a bizalomindexe. Ezt követi a rendőr 41%-os és az újságíró 44%-os bizalomindexszel. A skála másik végén a legmegbízhatóbb szakmák a következők a megkérdezettek szerint: tűzoltó – 91%, informatikus – 77% és mérnök – 69%.

A válaszadók 76%-a szerint rossz irányba mennek a dolgok Romániában, 22% szerint jó irányba, 2% pedig nem tudta, vagy nem válaszolt.

A felmérésben részt vevő személyek 57%-a szerint a 2022-es év rosszabb volt, mint a 2021-es, 23%-uk szerint jobb, 20%-uk szerint pedig ugyanolyan.

Az IRES közvélemény-kutatása 2022. december 7-12 között zajlott egy 1615 fős, nagykorú személyekből álló mintán. A hibaküszöb 2,5%.