Okos parkolórendszert alakít ki Sepsiszentgyörgy Sugásfürdőn a síszezonra

2022. december 29. – 10:52

frissítve

Okos parkolórendszert alakít ki Sepsiszentgyörgy Sugásfürdőn a síszezonra
Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Másolás

Vágólapra másolva

Sepsiszentgyörgy önkormányzata a síszezonra jellemző forgalmi torlódások megelőzése érdekében okos parkolórendszert alakított ki Sugásfürdőn, amely segítségével a sugásfürdői sípályákhoz tartó gépjárművezetők időben értesülhetnek az üdülőtelepen levő szabad parkolóhelyek számáról – áll a polgármesteri hivatal közleményében. Az okos parkolót 2023 januárjától a síszezon idején működteti az önkormányzat.

Ennek érdekében Sugásfürdő bejáratánál (a minigolf pálya közelében) egy sorompót helyeztek el, amely automatikusan rögzíti az autók rendszámát. A parkolási díj az üdülőtelepen 3 lej/óra és csak bankkártyával lehet fizetni. Ugyanakkor a Borvíz utcai, egykori jegyszedő faháznál felszerelt digitális kijelző zöld, illetve piros fénnyel jelzi, hogy a járművezetők tovább hajthatnak-e vagy csak autóbusszal juthatnak fel Sugásfürdőre.

Piros jelzés esetén nincs már parkolóhely. Ilyenkor a gépjárműveket a fényjelző közelében található ingyenes parkolóhelyen kell hagyni, innen félóránként indul buszjárat a sípályákhoz minden hétvégén, ünnepnapokon és az iskolai szünidőben. Az első járat reggel 9 órakor indul Sugásfürdőre, az utolsó járat 21:30-kor indul vissza. Hétköznap a buszjáratok óránként, minden egész órában felfelé és minden félórában lefelé közlekednek. Egy menetjegy ára 2,5 lej.

Az önkormányzat közleményében megjegyzi, amennyiben a piros jelzés ellenére valaki tovább hajt, az üdülőtelep bejáratánál az elektromos sorompó nem nyílik fel és kénytelen lesz visszafordulni.

Sugásfürdő bejáratánál, a sorompóra szerelt kamera segítségével a rendszer rögzíti a gépjármű rendszámát, ennek helyességét az itt található kijelzőn lehet ellenőrizni. A rendszám leolvasását követően a sorompó magától felnyílik, ettől kezdve a parkolási díj összege óránként 3 lej. A sorompó melletti részen tilos a parkolás, hangsúlyozzák.

A bejelentést Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának Facebook-oldalán rögtön többen is kritizálták. Egyesek a parkolási díj nagyságát kifogásolták, ami a sípálya minőségéhez képest szerintük túl sok. Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy a sorompó előtt sor alakulhat majd ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!