Okos parkolórendszert alakít ki Sepsiszentgyörgy Sugásfürdőn a síszezonra

2022. december 29. – 10:52

frissítve

Okos parkolórendszert alakít ki Sepsiszentgyörgy Sugásfürdőn a síszezonra
Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Másolás

Vágólapra másolva

Sepsiszentgyörgy önkormányzata a síszezonra jellemző forgalmi torlódások megelőzése érdekében okos parkolórendszert alakított ki Sugásfürdőn, amely segítségével a sugásfürdői sípályákhoz tartó gépjárművezetők időben értesülhetnek az üdülőtelepen levő szabad parkolóhelyek számáról – áll a polgármesteri hivatal közleményében. Az okos parkolót 2023 januárjától a síszezon idején működteti az önkormányzat.

Ennek érdekében Sugásfürdő bejáratánál (a minigolf pálya közelében) egy sorompót helyeztek el, amely automatikusan rögzíti az autók rendszámát. A parkolási díj az üdülőtelepen 3 lej/óra és csak bankkártyával lehet fizetni. Ugyanakkor a Borvíz utcai, egykori jegyszedő faháznál felszerelt digitális kijelző zöld, illetve piros fénnyel jelzi, hogy a járművezetők tovább hajthatnak-e vagy csak autóbusszal juthatnak fel Sugásfürdőre.

Piros jelzés esetén nincs már parkolóhely. Ilyenkor a gépjárműveket a fényjelző közelében található ingyenes parkolóhelyen kell hagyni, innen félóránként indul buszjárat a sípályákhoz minden hétvégén, ünnepnapokon és az iskolai szünidőben. Az első járat reggel 9 órakor indul Sugásfürdőre, az utolsó járat 21:30-kor indul vissza. Hétköznap a buszjáratok óránként, minden egész órában felfelé és minden félórában lefelé közlekednek. Egy menetjegy ára 2,5 lej.

Az önkormányzat közleményében megjegyzi, amennyiben a piros jelzés ellenére valaki tovább hajt, az üdülőtelep bejáratánál az elektromos sorompó nem nyílik fel és kénytelen lesz visszafordulni.

Sugásfürdő bejáratánál, a sorompóra szerelt kamera segítségével a rendszer rögzíti a gépjármű rendszámát, ennek helyességét az itt található kijelzőn lehet ellenőrizni. A rendszám leolvasását követően a sorompó magától felnyílik, ettől kezdve a parkolási díj összege óránként 3 lej. A sorompó melletti részen tilos a parkolás, hangsúlyozzák.

A bejelentést Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának Facebook-oldalán rögtön többen is kritizálták. Egyesek a parkolási díj nagyságát kifogásolták, ami a sípálya minőségéhez képest szerintük túl sok. Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy a sorompó előtt sor alakulhat majd ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!