A lakosság lelkiállapota is körvonalazódik az 1989-es iratokból, amelyeket a SRI most közzétett

2022. december 27. – 13:47

A lakosság lelkiállapota is körvonalazódik az 1989-es iratokból, amelyeket a SRI most közzétett
Az 1989-es rendszerváltást követő napokban Temesváron – Fotó: ismeretlen szerző / Azopan

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) nemrég feloldotta a kommunista állambiztonsági szervek 1989-es eseményekben való részvételéről szóló akták titkosítását, és közzé is tette azokat a honlapján. A dokumentumok már az 1990-es évek elején hozzáférhetőek voltak az illetékes parlamenti szakbizottságok és a katonai ügyészség számára, a történészek, a sajtó és a nagyközönség számára viszont újdonságot jelentenek, mondta el az RFI-nek Mădălin Hodor, a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) történésze.

Mint hozzátette, ez a lépés kihívást jelent a többi olyan intézménynek is – például a belügyminisztériumnak –, amely titkosított iratokat őriz a rendszerváltásról, az 1989 decemberében történt eseményekről, de még nem tette nyilvánossá azokat.

Hodor kiemelte, a SRI közzétett dossziéja olyan információkat tartalmaz, amelyek kiegészíthetik a már kialakult képet a rendszerváltásról: olyan jelentések vannak benne, amelyek a lakosság lelkiállapotáról és anyagi helyzetéről, a Securitate tisztjeinek 1989 decemberi tevékenységéről szólnak, illetve az állambiztonsági szervek által készített videó-, fotó- és hanganyagokat is nyilvánosságra hozták.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!