A romániai vakációzóknak csak 25 százaléka választott magának idén külföldi úti célt

Másolás

Vágólapra másolva

Mindenhol jó, de a legjobb otthon – ez a közmondás a romániai turistákra hatványozottan igaz, ugyanis a feldolgozott adatok azt mutatják, hogy a legtöbben itthon nyaralnak, itt foglalják le a legtöbb szálláshelyet, és itthon költik el a pénzük nagy részét is. Ezen kívül az is kiderül, hogy a legtöbb vakációzónak még mindig számít, hogy hol és min tud spórolni, ezért nagy részük továbbra is a rokonok kanapéját választja a szállodaszoba helyett. Ezért a vakációk is rövidek, átlagban 1-3 éjszakás kiruccanások. De lássuk a számokat.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) által közzétett adatok szerint a 2022. január-szeptemberi időszakban a nyaralási célú utazások csúcshónapja augusztus volt mind a belföldi utazások esetében. Az összes külföldi nyaralásnak a 26,5%-át ugyanis ekkor ejtették meg, de a belföldi vakációk csúcsát is ekkor mérték, ott az összes nyaralásnak a 20,8%-a esik az augusztusi hónapra.

Az üzleti célú utazások tekintetében a belföldön június volt a csúcshónap, 15,9%-kal, a külföldi utazások tekintetében pedig május, az összes ilyen jellegű utazás 18,5%-ával.

A korábbi évekhez hasonlóan a román turisták a rövid utazásokat (kevesebb mint 4 éjszakás tartózkodás) és a rokonoknál és barátoknál való elszállásolást részesítették előnyben.

A lakosok által az év első kilenc hónapjában megtett utazások száma 14 096 300 volt, az összes utazáson belül az üdülési célú utazások aránya 93,5%, az üzleti és szakmai célú utazásoké 1,5%, az egyéb okokból (vallási zarándoklat, gyógykezelés stb.) tett utazásoké 5%.

A legtöbb utazás 1-3 éjszakás volt, 61,9%-a üzleti és szakmai céllal történt, 58,2%-a pedig nyaralás volt.

Az INS szerint a romániai turisták továbbra is az informális szálláshelyeket részesítik előnyben a nyaralások során: 48,3%-uk választja például a rokonok és barátoknál való szálláslehetőséget. Ezt követik a szállodák (28,3%) és az egyéb szálláshelyek (turistakabinok, turistaszállók, vidéki panziók, bungalók, hajón való szállás) (13,9%). A többi szállástípust, nevezetesen a magánúton bérelt szálláshelyeket (kiadó szobák és apartmanok), a nyaralókat (magánszállás), a kempingeket és az egyéb szabad szálláshelyeket a turisták 9,5%-a választotta.

Az üzleti és szakmai utazások során a romániai turisták 34,7%-a szállt meg szállodákban és hasonló létesítményekben. Egyéb szállástípusokat 22,5%, rokonoknál és barátoknál 20,1%, magánbérlakásokban (kiadó szobák és lakások) pedig 7,7% vett igénybe. A többi szállástípust: nyaralók (magánlakások), egyéb szálláshelyek és kempingek az ilyen típusú utazásban részt vevő turisták 15,0%-a választotta.

A külföldi üdülési célú utazásoknak 97,7%-a desztinációja európai országok voltak, az összes ilyen utazás 88,4%-a az EU-n belül történt.

Ezen utazások során a vendégéjszakák száma összesen 54 077 000 volt (ennek 91,3%-a üdülési célú utazás volt). Az összesen 49 352 300 regisztrált üdülési célú vendégéjszakából 83,2% Romániában, 16,8% pedig külföldön történt.

A romániai lakosok több mint 17,742 milliárd lejt költöttek üdülési és üzleti utazásokra, ebből 73%-ot belföldi, 27%-ot pedig külföldi célpontokra.

Az üdülési célú utazásokra fordított összes turisztikai kiadás 74,1%-át belföldi utazásokra, 25,9%-át pedig külföldi utazásokra költötték.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!