Vasárnap reggel újrakezdték a Máramarosi-havasokban eltévedt ukrán állampolgárok keresését. Sikerült lokalizálni a sérültet

2022. december 25. – 13:12

Másolás

Vágólapra másolva

A hegyimentők és a határrendészek újrakezdték vasárnap reggel a Máramarosi-havasokban eltévedt ukrán állampolgárok keresését, írja az Agerpres.

Hat ukrán állampolgár a hegyeken átkelve próbált meg átjutni szombaton Ukrajnából Romániába, de a rossz időjárási viszonyok miatt eltévedtek. Kettőt közülük vasárnapra virradóra hipotermiás állapotban hoztak le a hegyről a hegyimentők, és átadták a mentős egységeknek.

A máramarosszigeti területi határrendészeti felügyelőség sajtószóvivője, Oana Pârcălab vasárnap elmondta, a hegyimentők és a határrendészek reggel újrakezdték a másik négy eltévedt ukrán keresését. Információik szerint hárman közülük elindultak lefelé a hegyről, a negyedik azonban megsérült, nem tud járni, ő a mentőcsapatok segítségére vár. Becsléseik szerint hozzávetőlegesen 5 km a távolság közte és a hármas csoport között.

Az időjárási körülmények nem kedveznek a keresésnek, továbbra is köd van és esik az eső – tette hozzá.

A Máramaros megyei Salvamont vezetője, Dan Benga szerint elsőként a sérült ukrán férfit mentik ki. Őt későre sikerült lokalizálni, mert a férfi kezdetben nem akarta megadni a koordinátáit. „Végül hallgatott ránk, így lokalizáltuk. (...) A másik három személyről mobiltelefon-térerő hiányában nem tudjuk, hol tartózkodnak, de köztük is van egy sérült” – magyarázta Benga.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!