Ezeket kifogásolja a román kormány az új ukrajnai kisebbségi törvényben

2022. december 23. – 10:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mint megírtuk, a román külügyminisztérium kifogásolja az Ukrajnában elfogadott új kisebbségi törvényt. Közleményükben „sajnálatos” tényként értékelték, hogy a jogszabály kapcsán nem konzultáltak előzetesen a Velencei Bizottsággal és az ukrajnai román közösséggel. A Hotnews szerint Bogdan Aurescu román külügyminiszter elküldte a kifogásaik listáját ukrán kollégájának, Dmitro Kulebának, ezek összefoglalva a következőkre térnek ki:

  • Nem teljesülnek a román kisebbség számára kért jogok az oktatás terén.
  • Nem kellőképpen tisztázott az ukrán központi hatóság ellenőrzési jogköre a nemzeti kisebbségek civil szervezeteinek tevékenységével kapcsolatban.
  • Egyáltalán nem tartalmaz rendelkezéseket az anyanyelv használatáról az igazságügyi intézményekkel való kapcsolattartásban.
  • Nem egyértelmű a szabályozás a kisebbségi nyelvek közigazgatásban való használatára vonatkozóan (hivatalos közlemények, információs táblák, közérdekű hirdetések stb. fordításai).
  • Nem szerepel tételesen, külön passzusban a vallási meggyőződés kinyilvánításának joga.
  • Nem tisztázott, mi módon dől el, hogy melyik szervezet képvisel hivatalosan egy kisebbséget, amennyiben például egy nemzeti kisebbség képviseletére több egyesület is jelentkezik.
  • Nem egyértelmű a pénzügyi források biztosításának kérdése abban az esetben, ha művészeti és kulturális eseményekről szóló információkat szükséges az államnyelvre lefordítani.
  • Nem biztosít kiszámítható finanszírozást a nemzeti kisebbségeket képviselő egyesületek számára, mindössze projektalapú, pályázati úton megszerezhető pénzekről rendelkezik, az erre a célra elkülönített éves költségvetés keretein belül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!