„Minden munkát négyszer csinálunk meg” – komoly átszervezésre készül a Román Posta

2022. december 21. – 18:23

„Minden munkát négyszer csinálunk meg” – komoly átszervezésre készül a Román Posta
Bukaresti postahivatal – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Posta vezetősége közel 500 alkalmazottnak készül alaposan átszervezni a feladatköreit – mindannyian a cég központi adminisztrációjában dolgoznak jelenleg. A 481 poszt a teljes létszámnak több mint a felét teszi ki, írja a Libertatea. Vannak ugyanakkor a cégen belül olyanok, akik ellenzik a változtatást, például Carmen Mirela Alecu igazgatóhelyettes, aki egy Nicolae Ciucă miniszterelnöknek, Sebastian Burduja távközlési miniszternek, a vállalat vezetőségének és a szakszervezeteknek címzett levélben tiltakozott.

Az igazgatóhelyettes azzal vádolja a vállalat vezetőségét, hogy nyomást gyakorolnak az alkalmazottakra, hogy azok 4-5 kompenzációs fizetésért cserébe önként távozzanak. „Lesznek olyan elbocsátások, amelyek jogi lépéseket fognak eredményezni. A munkaügyi törvények megsértésére miatt a vállalat elveszíti majd ezeket a pereket, így kénytelen lesz kártérítést fizetni” – érvelt levelében.

Alecu azt állítja, hogy a cég nem lesz képes felére csökkentett létszámú adminisztrációval működni, mivel nem rendelkezik speciális szoftverekkel. Mint kifejtette,

a vállalat teljes „digitalizációja” Excel-táblázatokból és a Microsoft Office Word használatából áll.

Az országszerte működő 5200 postai alegységet a vállalat központjából koordinálják.

A Libertatea megkeresésére Valentin Stefan, a vállalat vezérigazgatója megerősítette, hogy a cég valóban átszervezés alatt áll, „egy racionalizálás van folyamatban, de a posta munkáját nem zavarja majd a struktúraváltás”.

Valentin Ștefan, a Román Posta vezérigazgatója digitális csomagautomatát mutat be 2022. júniusában – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos
Valentin Ștefan, a Román Posta vezérigazgatója digitális csomagautomatát mutat be 2022. júniusában – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

„Másfél éve próbálkozunk az átszervezéssel. Egy hónappal ezelőttig a szakszervezet miatt nem tehettük ezt meg. Tavaly a becslések szerint 419 poszttal kellett volna csökkenteni a vállalati létszámot, így havi 3,5 millió lejt takaríthattunk volna meg” – fejtegette Stefan. „Egy év alatt körülbelül 100 poszttal csökkent a központi részlegünk létszáma, a nyugdíjazások és az önkéntes távozások révén. Jelenleg a központunkban 1081 ember dolgozik, de ebben benne van 300-350 olyan személy is, aki az operatív területen lát el feladatot, ezekhez a posztokhoz nem nyúlunk.

Az átszervezés révén 50-60%-kal csökkentenénk a központi adminisztratív személyzet létszámát” – tette hozzá.

A Román Posta vezetője szerint az adminisztráció szintjén „nagy a hatékonyság hiánya”, míg az operatív területen személyzeti problémáik vannak.

„Most például 6-10 aláírás kell egy-egy külső dokumentumra, ezt 3, maximum 4 aláírásra fogjuk csökkenteni” – magyarázta. „Normális, hogy fél az ember, ha arról van szó, hogy elveszítheti a munkahelyét, de a Román Postánál létszámhiány van” – fejtette ki. Hozzátette: az átszervezést követően lesznek olyanok, akik már nem adminisztratív, hanem operatív munkakörben fognak dolgozni. Azt is megjegyezte, nem számít arra, hogy „a nettó 10 000 lejnél nagyobb fizetéssel rendelkező igazgatók minimálbérért akarnak majd dolgozni”.

Valentin Stefan azt is elmagyarázta, miért hozta meg ezt a döntést. Kifejtette: a vállalat országszerte 1700 embert foglalkoztat adminisztratív beosztásban, beleértve a központi irodát és a megyei irodákat is. Ez a teljes létszám 8%-a.

„Egy menő vállalatnak kevesebb mint 5%-kal, 3-4%-kal kell működnie. Az adminisztratív személyzet fizetései a teljes bérköltség 12-13%-át teszik ki. Nem számít, hogy milyen cég vagy, nem működhetsz így” – mondta. Példaként a cseh postát hozza fel, ahol az adminisztratív személyzet bérköltsége az összköltség mindössze 8%-át teszi ki.

„Ráadásul a vállalatunk struktúrája anakronisztikus, központi adminisztrációval, megyei szintű és egyéb irodákkal. Gyakorlatilag minden munkát négyszer végzünk el”

– mutatott rá. Az igazgató ugyanakkor leszögezte, hogy „nem áll fenn annak a veszélye, hogy az átszervezés következtében a posta megszűnik”.

A pénzügyminisztérium adatai szerint a Román Posta tavaly 1,35 milliárd lejes forgalom mellett 42,5 millió lejes nettó nyereséget ért el. A vállalatnak a tavalyi év végén 23 144 alkalmazottja volt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!