Moldvába tartott a román digitalizációs hatóság elnöke, de elkobozták a kocsiját, mert kiderült, hogy lopott

2022. december 21. – 21:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lefoglalta a moldovai rendőrség a román digitalizációs hatóság (ADR) elnökének szolgálati autóját arra hivatkozva, hogy a jármű lopottként szerepel a nemzetközi nyilvántartásokban – írja a G4Media.ro hírportál nyomán az MTI.

Dragos-Cristian Vlad a román távközlési miniszter delegációjának tagjaként utazott a szomszédos országba, ám a határátkeléskor a moldovai rendőrök jelezték, hogy autóját az olasz hatóságok körözik. Az intézményvezetőt továbbengedték, de a hivatalos tárgyalások végeztével a chișinăui román konzulátus értesítette, hogy a gyanús járművet mégiscsak le kell adnia.

Az ADR már a negyedik közintézmény, amely a Romániában 2010 óta többször is forgalomba írt, vélhetően lopott járművet használja. A korábbi tulajdonosától egy jogerős ítélet révén elkobzott autó 2017-ben került a román adóhatóság (ANAF) tulajdonába, amely ingyenes használatba adta a távközlési minisztériumnak. A kormány átszervezése nyomán a jármű aztán a közlekedési és távközlési infrastruktúra minisztériumához, 2020-ban pedig a tárca alárendeltségében működő digitalizációs hatósághoz került.

A lopott autóval külföldön gyanúba keveredett román intézményvezető szerint az ilyen kínos eseteket az európai uniós országok különböző adatbázisainak összekapcsolásával lehetne megelőzni. Az interoperabilitás műszaki és jogszabályi feltételeit éppen a Vlad által vezetett ADR-nek kellene kidolgoznia.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!