A legfelsőbb bíróság szerint rendben van Kovászna megye zászlója

2022. december 20. – 20:19

Másolás

Vágólapra másolva

A legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben törölte azt az első fokú ítéletet, amelyben a Brassói Táblabíróság júniusban érvénytelenítette a székelyföldi Kovászna megye zászlóját elfogadó kormányhatározatot, írja az MTI.

A hétfői legfelsőbb bírósági ítélet kivonatát kedden tették közzé a bíróság honlapján. A legfelsőbb bíróság elfogadta a kormány és Kovászna megye fellebbezését az első fokú ítélet ellen. Megalapozatlannak találta és elutasította a felperes Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumának a megyezászlót kifogásoló keresetét, és érvénytelenítette a Brassói Táblabíróság ítéletét. A bíróság elfogadta a Sepsireform Egyesület beavatkozási kérését, elutasította viszont a magyar nyelv- és szimbólumhasználat ellen küzdő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) beavatkozási kérését.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke az MTI megkeresésére elmondta: több éves küzdelem végére került pont az ítélettel egy szimbolikus ügyben. Mint elmondta: Kovászna megye önkormányzata sok évvel ezelőtt, még az RMDSZ korábbi kormányzati szerepvállalása idején született zászlótörvény alapján fogadta el a szimbólumát. „Miközben azt láttuk, hogy a kormány rendre megerősíti a román többségű községek, városok, megyék szimbólumait, a miénket a fiók mélyére süllyesztették, ahonnan hat évig nem került elő” – nyilatkozta.

A zászló kék sávokkal határolt középső, arany színű sávjában kék címerpajzs található, Háromszék hagyományos címerével. A címerpajzsban ezüstkardot tartó páncélos kar látható. A kard szívet szúr át. A címerben a térségre jellemző szimbólumok, a Nap és a Hold is láthatók, a három csillag a megye három székére: Sepsi-, Kézdi- és Orbaiszékre utal. A székelyföldi román szervezetek civil fóruma arra hivatkozva támadta a jelképet, hogy hiányoznak róla a román szimbólumok.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!