A legfelsőbb bíróság szerint rendben van Kovászna megye zászlója

2022. december 20. – 20:19

Másolás

Vágólapra másolva

A legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben törölte azt az első fokú ítéletet, amelyben a Brassói Táblabíróság júniusban érvénytelenítette a székelyföldi Kovászna megye zászlóját elfogadó kormányhatározatot, írja az MTI.

A hétfői legfelsőbb bírósági ítélet kivonatát kedden tették közzé a bíróság honlapján. A legfelsőbb bíróság elfogadta a kormány és Kovászna megye fellebbezését az első fokú ítélet ellen. Megalapozatlannak találta és elutasította a felperes Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumának a megyezászlót kifogásoló keresetét, és érvénytelenítette a Brassói Táblabíróság ítéletét. A bíróság elfogadta a Sepsireform Egyesület beavatkozási kérését, elutasította viszont a magyar nyelv- és szimbólumhasználat ellen küzdő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) beavatkozási kérését.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke az MTI megkeresésére elmondta: több éves küzdelem végére került pont az ítélettel egy szimbolikus ügyben. Mint elmondta: Kovászna megye önkormányzata sok évvel ezelőtt, még az RMDSZ korábbi kormányzati szerepvállalása idején született zászlótörvény alapján fogadta el a szimbólumát. „Miközben azt láttuk, hogy a kormány rendre megerősíti a román többségű községek, városok, megyék szimbólumait, a miénket a fiók mélyére süllyesztették, ahonnan hat évig nem került elő” – nyilatkozta.

A zászló kék sávokkal határolt középső, arany színű sávjában kék címerpajzs található, Háromszék hagyományos címerével. A címerpajzsban ezüstkardot tartó páncélos kar látható. A kard szívet szúr át. A címerben a térségre jellemző szimbólumok, a Nap és a Hold is láthatók, a három csillag a megye három székére: Sepsi-, Kézdi- és Orbaiszékre utal. A székelyföldi román szervezetek civil fóruma arra hivatkozva támadta a jelképet, hogy hiányoznak róla a román szimbólumok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!