Érvénytelenítette a Brassói Táblabíróság a Kovászna megye zászlaját elfogadó kormányhatározatot

2022. június 16. – 11:26

frissítve

Érvénytelenítette a Brassói Táblabíróság a Kovászna megye zászlaját elfogadó kormányhatározatot
Fotó: Kovászna Megye Tanácsa Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Érvénytelenítette a Brassói Táblabíróság a Kovászna megye zászlaját elfogadó kormányhatározatot – közölte az MTI.

A kedden kimondott első fokú ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A határozat nem jogerős, a hivatalos közlés utáni 15 napban fellebbezést lehet benyújtani ellene. Kovászna megye önkormányzatát és a zászlót elfogadó román kormányt a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma perelte be a jelkép miatt, majd a perbe beavatkozott a magyar jelképek és feliratok ellen pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) is. A román szervezetek hiányolták a román közösség szimbólumait a zászlóról.

Kovászna megye zászlajának hivatalossá tételét Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes jelentette be tavaly szeptemberben, miután a bukaresti kabinet elfogadta a Cseke Attila vezette fejlesztési minisztérium által beterjesztett kormányhatározat-tervezetet. A zászló kék sávokkal határolt középső, arany színű sávjában kék címerpajzs található, melyen ezüstkardot tartó páncélos kar látható. A kard szívet szúr át. A címerben a térségre jellemző szimbólumok, a nap és a hold is láthatóak, a három csillag a megye három székére: Sepsi-, Kézdi- és Orbaiszékre utal. A zászlón látható címer Háromszék hagyományos címere.

A Brassói Táblabíróság korábban ugyanazok az egyesületek keresete nyomán a Sepsiszentgyörgy városzászlaját elfogadó kormányhatározatot érvénytelenítette első fokú ítéletében. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a múlt héten közölte: fellebbeznek az ítélet ellen. A RMDSZ politikusa arról is beszámolt, hogy az első fokú ítélet indoklásában a bírák nem hivatkoztak eljárási hibákra, hanem a zászló „reprezentativitását” kifogásolták. A politikus úgy vélte: ez a kérdés meghaladja a bíróság hatáskörét. „Ha holnapután valaki azt mondja, hogy számára Románia zászlaja nem reprezentatív, akkor egy bíró érvényteleníti az ország zászlóját?” – idézte a Háromszék napilap Antal Árpádot, aki úgy fogalmazott: számára az indoklás „a sci-fi kategóriába tartozik”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!