Kelemen Hunor: lezártuk Csoma Botond december elsejei beszédének témáját a PSD elnökével

2022. december 15. – 20:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lezártnak tekintik Marcel Ciolacu PSD-elnökkel Csoma Botond december 1-jével kapcsolatos parlamenti felszólalásának témáját – nyilatkozta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a Digi24-nek adott interjúban.

Az RMDSZ elnöke itt rámutatott, nem sokkal december 1-je után volt egy rövid beszélgetése Marcel Ciolacuval, amelyen mindketten ismertették a véleményüket a szövetség képviselőházi frakcióvezetőjének a román nemzeti ünnep alkalmából tartott parlamenti felszólalásával kapcsolatban, és ezzel le is zárták a témát. Kelemen kifejtette, meglátása szerint Csoma beszéde „korrekt” volt, és számos román értelmiségi – főleg erdélyi történészek, egyetemi tanárok – megerősítették, hogy nem volt sértő az RMDSZ-es törvényhozó felszólalása.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a parlament nemzeti ünnepi ülésén felszólaló Csoma Botond többek között arról beszélt, hogy a magyar közösség Romániában képzeli el a jövőjét, az RMDSZ pedig partner mindazoknak az elképzeléseknek a megvalósításában, amelyek etnikai hovatartozástól függetlenül javítják az állam polgárainak életszínvonalát. Marcel Ciolacunál és az AUR-nál is némileg kiütötte a biztosítékot, mikor Csoma rátért arra, hogy a „különböző közösségeknek joguk van a történelmi események saját szempontjuk szerinti értelmezéséhez, és ennek nem kellene felháborodást kiváltania a társadalom egy részében”.

„Az erdélyi románok politikai és vallási vezetői nagyon jól tudták, hogy Erdély nemcsak román, hanem magyar, szász és zsidó is, és ez a tény tükröződött a gyulafehérvéri nyilatkozat szövegében is”- így folytatta.

Kelemen Hunor elmondta: várja azt a pillanatot, amikor „a románok úgy ünneplik majd december 1-jét, hogy közben nem haragszanak a magyarokra”. „Nem a magyarok jelentik Románia problémáját” – fejtette ki az interjúban.

Kelemen itt külön kitért azokra az „álláspontokra” is, amelyek szerint az RMDSZ-nek nincs helye a kormányzásban, főleg azért, mert az RMDSZ vezető politikusai nem köszöntötték a románokat a nemzeti ünnepen.

Az RMDSZ elnöke itt elmagyarázta, sem a miniszterelnök, sem Ciolacu nem kíván más kormányzási formát, mindannak ellenére, hogy a matematikai esély megvan az RMDSZ kizárására. „Nem hiszem, hogy ma bárkinek is hiányozna egy ilyen politikai kaland. Én megértem, hogy bizonyos ügyeket az RMDSZ-szel akarnak kitakarni, ez eléggé kiszámítható dolog. Bárhol bármi történik, mindig a magyarok a hibásak” – fejtette ki Kelemen Hunor, majd hozzátette: a kollégákat személyesen köszöntötte a nemzeti ünnep alkalmából.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!