Kelemen Hunor: lezártuk Csoma Botond december elsejei beszédének témáját a PSD elnökével

2022. december 15. – 21:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lezártnak tekintik Marcel Ciolacu PSD-elnökkel Csoma Botond december 1-jével kapcsolatos parlamenti felszólalásának témáját – nyilatkozta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a Digi24-nek adott interjúban.

Az RMDSZ elnöke itt rámutatott, nem sokkal december 1-je után volt egy rövid beszélgetése Marcel Ciolacuval, amelyen mindketten ismertették a véleményüket a szövetség képviselőházi frakcióvezetőjének a román nemzeti ünnep alkalmából tartott parlamenti felszólalásával kapcsolatban, és ezzel le is zárták a témát. Kelemen kifejtette, meglátása szerint Csoma beszéde „korrekt” volt, és számos román értelmiségi – főleg erdélyi történészek, egyetemi tanárok – megerősítették, hogy nem volt sértő az RMDSZ-es törvényhozó felszólalása.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a parlament nemzeti ünnepi ülésén felszólaló Csoma Botond többek között arról beszélt, hogy a magyar közösség Romániában képzeli el a jövőjét, az RMDSZ pedig partner mindazoknak az elképzeléseknek a megvalósításában, amelyek etnikai hovatartozástól függetlenül javítják az állam polgárainak életszínvonalát. Marcel Ciolacunál és az AUR-nál is némileg kiütötte a biztosítékot, mikor Csoma rátért arra, hogy a „különböző közösségeknek joguk van a történelmi események saját szempontjuk szerinti értelmezéséhez, és ennek nem kellene felháborodást kiváltania a társadalom egy részében”.

„Az erdélyi románok politikai és vallási vezetői nagyon jól tudták, hogy Erdély nemcsak román, hanem magyar, szász és zsidó is, és ez a tény tükröződött a gyulafehérvéri nyilatkozat szövegében is”- így folytatta.

Kelemen Hunor elmondta: várja azt a pillanatot, amikor „a románok úgy ünneplik majd december 1-jét, hogy közben nem haragszanak a magyarokra”. „Nem a magyarok jelentik Románia problémáját” – fejtette ki az interjúban.

Kelemen itt külön kitért azokra az „álláspontokra” is, amelyek szerint az RMDSZ-nek nincs helye a kormányzásban, főleg azért, mert az RMDSZ vezető politikusai nem köszöntötték a románokat a nemzeti ünnepen.

Az RMDSZ elnöke itt elmagyarázta, sem a miniszterelnök, sem Ciolacu nem kíván más kormányzási formát, mindannak ellenére, hogy a matematikai esély megvan az RMDSZ kizárására. „Nem hiszem, hogy ma bárkinek is hiányozna egy ilyen politikai kaland. Én megértem, hogy bizonyos ügyeket az RMDSZ-szel akarnak kitakarni, ez eléggé kiszámítható dolog. Bárhol bármi történik, mindig a magyarok a hibásak” – fejtette ki Kelemen Hunor, majd hozzátette: a kollégákat személyesen köszöntötte a nemzeti ünnep alkalmából.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!