December 17-én egy villamosenergia-hálózat kiépítésről szóló szerződést ír alá Orbán Viktor Bukarestben az azeri, a román és a grúz vezetőkkel

2022. december 11. – 19:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor december 17-én Bukarestbe érkezik, hogy aláírjon egy szerződést, ami egy olyan villamosenergia-hálózat kiépítéséről szól, amin keresztül Magyarország elektromos energiát kaphat Azerbajdzsánból Románián és Grúzián keresztül, írja román kormányzati forrásokra hivatkozva a G4Media. Az eseményen részt vesz majd Klaus Iohannis román államfő, Irakli Garibashvili grúz miniszterelnök, Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.

A Telex korábban arról írt, hogy Orbán Viktor kormányfő október végén fogadta Irakli Garibasvilit, Grúzia miniszterelnökét, akivel stratégiai partnerségi megállapodást írt alá. Ezt követően a miniszterelnök kifejtette, hogy „egy nagyívű új energetikai együttműködés formálódik, amelyhez a magyaroknak különös érdekük fűződik. Létre akarnak hozni egy új, hatalmas villamosenergia-vezetékrendszert, amely az energiát Azerbajdzsánból Grúzián és Románián keresztül hozná Magyarországra, ezzel nagy mennyiségű földgázt tudnának kiváltani, olyan földgázt, amelyet most villamos energia előállítására használnak.”

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszélt már arról, hogy Azerbajdzsán nagy mennyiségű zöld villamos energiát fog előállítani, melyet egy tengeralatti vezetéken előbb Grúziába, onnan pedig Romániába fognak eljuttatni. „Magyarország csatlakozik ehhez a nagyszabású tervhez, mivel ahhoz, hogy a projekt EU-támogatást kapjon, legalább két tagország részvétele szükséges. Így hazánk felé szállíthatják tovább a zöld villamos áramot, melyet részben mi, magunk is felhasználhatunk, részben pedig tranzitútvonalként tudunk szolgálni” – nyilatkozta Szijjártó.

A decemberi, bukaresti találkozóról szóló információt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke megerősítette a Telexnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!