Az RMDSZ kormányból való kizárását kéri a Galați megyei PNL is

2022. december 10. – 17:13

Az RMDSZ kormányból való kizárását kéri a Galați megyei PNL is
George Stângă és Tánczos Barna – Fotó: George Stângă Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a Szatmár megyei PNL elnöke, Adrian Cozma december elején már kérte az RMDSZ kizárását a kormányból, azzal az indokkal, hogy a szövetség vezetői nem fogalmaztak meg semmiféle köszöntő üzenetet Románia nemzeti ünnepén, a Galați megyei PNL is határozatot fogadott el, kérve az RMDSZ eltávolítását a kormányból, írja a Digi24. A PNL a PSD-vel együtt jelenleg az RMDSZ koalíciós partnere a kormányban.

A PNL Galați Megyei Koordinációs Bizottságának ülésén a szervezet elnöke, George Stângă képviselő indítványozta az RMDSZ kormányból való eltávolítását kérő határozat megszavazását. A Román kormány a románokért címet viselő, egyhangúlag elfogadott határozat az RMDSZ vezetői által tanúsított „románellenes megnyilvánulásokat és magatartást” akarja szankcionálni.

Az RMDSZ vezetőinek és miniszereinek a megnyilvánulásai nem maradhatnak következmények nélkül, nem tehetünk úgy, mint akik nem látják azt a megvetést, amit a románokkal szemben tanúsítanak – szögezik le a határozatban. A „bűnlajstrom” hosszúra sikerült, többek között a szövetség politikusainak a szemére vetik Csoma Botond képviselő december elsején a parlamentben elmondott beszédét, ahol Erdély multikulturalitásáról is beszélt, felróják, hogy az RMDSZ vezetői nem fogalmaztak meg ünnepi üzenetet a románok felé, hogy nem határolódtak el Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi rasszista beszédétől, hogy Tánczos Barna a székely himnuszt énekelte a román hokibajnokság döntőjében, illetve nemrég ráadásul a magyar válogatott mezében fotózkodott. De arra is kitérnek arra, hogy szerintük az RMDSZ vezette Fejlesztési Minisztérium alá tartozó Országos Befektetési Társaság (CNI) szándékosan blokkolja a polgármesteri hivataloknak szánt programokat.

George Stângă Cozmához hasonlóan azt állítja, hogy az RMDSZ ilyen magas szinten már nem képviselheti tovább a román államot és ezért újra kellene alakítani a kormányt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!