Az RMDSZ kormányból való kizárását kéri a Galați megyei PNL is

2022. december 10. – 18:13

Az RMDSZ kormányból való kizárását kéri a Galați megyei PNL is
George Stângă és Tánczos Barna – Fotó: George Stângă Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a Szatmár megyei PNL elnöke, Adrian Cozma december elején már kérte az RMDSZ kizárását a kormányból, azzal az indokkal, hogy a szövetség vezetői nem fogalmaztak meg semmiféle köszöntő üzenetet Románia nemzeti ünnepén, a Galați megyei PNL is határozatot fogadott el, kérve az RMDSZ eltávolítását a kormányból, írja a Digi24. A PNL a PSD-vel együtt jelenleg az RMDSZ koalíciós partnere a kormányban.

A PNL Galați Megyei Koordinációs Bizottságának ülésén a szervezet elnöke, George Stângă képviselő indítványozta az RMDSZ kormányból való eltávolítását kérő határozat megszavazását. A Román kormány a románokért címet viselő, egyhangúlag elfogadott határozat az RMDSZ vezetői által tanúsított „románellenes megnyilvánulásokat és magatartást” akarja szankcionálni.

Az RMDSZ vezetőinek és miniszereinek a megnyilvánulásai nem maradhatnak következmények nélkül, nem tehetünk úgy, mint akik nem látják azt a megvetést, amit a románokkal szemben tanúsítanak – szögezik le a határozatban. A „bűnlajstrom” hosszúra sikerült, többek között a szövetség politikusainak a szemére vetik Csoma Botond képviselő december elsején a parlamentben elmondott beszédét, ahol Erdély multikulturalitásáról is beszélt, felróják, hogy az RMDSZ vezetői nem fogalmaztak meg ünnepi üzenetet a románok felé, hogy nem határolódtak el Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi rasszista beszédétől, hogy Tánczos Barna a székely himnuszt énekelte a román hokibajnokság döntőjében, illetve nemrég ráadásul a magyar válogatott mezében fotózkodott. De arra is kitérnek arra, hogy szerintük az RMDSZ vezette Fejlesztési Minisztérium alá tartozó Országos Befektetési Társaság (CNI) szándékosan blokkolja a polgármesteri hivataloknak szánt programokat.

George Stângă Cozmához hasonlóan azt állítja, hogy az RMDSZ ilyen magas szinten már nem képviselheti tovább a román államot és ezért újra kellene alakítani a kormányt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!