Sajtóértesülés: Romániának egy 2023-ban kezdődő, fokozatos és feltételekhez kötött schengeni csatlakozást fognak ajánlani

2022. december 8. – 10:30

Másolás

Vágólapra másolva

Románia várhatóan csütörtökön kapja meg a tagállamoktól a schengeni csatlakozás 2023-tól kezdődő, fokozatos, pontos határidőkkel és bizonyos feltételekkel járó elfogadását – közölték hivatalos források a G4Media-val.

A feltételek között szerepelnének a határellenőrzés megerősítését célzó intézkedések, de a Frontexen keresztül az Európai Bizottság nagyobb mértékű bevonása is, és ezt Ausztria külön kérné.

A feltételekhez kötött belépést azért találták ki, hogy kiutat biztosítson Karl Nehammer osztrák kancellár számára, aki szerdáig hajthatatlanul elutasította Románia schengeni tagságát.

A lap úgy tudja, hogy ezzel a forgatókönyvvel léptek be a tagállamok küldöttségei a csütörtök reggeli tanácsülésre, de előfordulhat, hogy az utolsó pillanatban újabb módosításokat eszközölnek. Ausztria részéről is lehet „meglepetésre” számítani, ugyanakkor Bulgáriának sokkal kedvezőtlenebb a helyzete, lévén, hogy Hollandia ellenállásával is szembesül, ezért kevésbé optimista kilátásai vannak a 2023-as csatlakozást illetően.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!