Sajtóértesülés: Romániának egy 2023-ban kezdődő, fokozatos és feltételekhez kötött schengeni csatlakozást fognak ajánlani

2022. december 8. – 10:30

Másolás

Vágólapra másolva

Románia várhatóan csütörtökön kapja meg a tagállamoktól a schengeni csatlakozás 2023-tól kezdődő, fokozatos, pontos határidőkkel és bizonyos feltételekkel járó elfogadását – közölték hivatalos források a G4Media-val.

A feltételek között szerepelnének a határellenőrzés megerősítését célzó intézkedések, de a Frontexen keresztül az Európai Bizottság nagyobb mértékű bevonása is, és ezt Ausztria külön kérné.

A feltételekhez kötött belépést azért találták ki, hogy kiutat biztosítson Karl Nehammer osztrák kancellár számára, aki szerdáig hajthatatlanul elutasította Románia schengeni tagságát.

A lap úgy tudja, hogy ezzel a forgatókönyvvel léptek be a tagállamok küldöttségei a csütörtök reggeli tanácsülésre, de előfordulhat, hogy az utolsó pillanatban újabb módosításokat eszközölnek. Ausztria részéről is lehet „meglepetésre” számítani, ugyanakkor Bulgáriának sokkal kedvezőtlenebb a helyzete, lévén, hogy Hollandia ellenállásával is szembesül, ezért kevésbé optimista kilátásai vannak a 2023-as csatlakozást illetően.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!