Osztrák belügyminiszter: Ausztria továbbra is ellenzi Románia csatlakozását

2022. december 08. – 07:56

Másolás

Vágólapra másolva

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter megerősítette szerdán országa azon döntését, hogy megvétózza Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

Az EFE hírügynökség beszámolója szerint Karner az osztrák közszolgálati rádiónak adott interjúban azt mondta, Ausztria vétója „vészjelzés” az Európai Bizottság számára, hogy hozzon hatékony intézkedéseket az EU külső határainak ellenőrzésére, a migránsoknak az EU területére való illegális belépésének megfékezésére, különösen a balkáni útvonalon.

A bécsi kormány döntését az Ausztria által idén iktatott „több mint 100 ezer menedékkérelem” indokolja – szögezte le Gerhard Karner. Elmondása szerint az Ausztriába érkezett migránsok mintegy 40 százaléka korábban repülővel jutott el Szerbiába, további mintegy 40 százalék pedig szárazföldi úton érkezett, Románián, Bulgárián, Szerbián vagy Magyarországon át. Ugyanakkor az Ausztriában menedékjogért folyamodók körülbelül háromnegyede korábban nem nyújtott be ilyen kérelmet más országban.

A Bel- és Igazságügyi Tanács csütörtöki ülésének napirendje kapcsán az osztrák miniszter azt mondta, előbb Horvátország schengeni csatlakozásáról szavaznak – amelyet Ausztria nem ellenez -, ezt követően vitatják majd meg Románia és Bulgária csatlakozását.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!