Lucian Bode: A megbízásom egyértelmű, kérni fogom Románia schengeni csatlakozását

2022. december 8. – 09:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lucian Bode belügyminiszter kifejtette, hogy egyértelmű megbízással megy a Bel- és Igazságügyi Tanács elé, hogy kérje Románia csatlakozását a schengeni övezethez. Kifejtette, hogy a többi ország álláspontjától függően Románia tárgyalni fog, és olyan kompromisszumot fog elfogadni, amely kedvező lehet az ország számára számára.

A román állampolgárok egy virágzó térségben akarnak élni, ezért a mandátumom világos és egyszerű: Románia Schegen-övezethez való csatlakozását fogom kérni. Románia érvei ismertek, jól ismertek és az Európai Bizottság, az Európai Tanács és a legtöbb uniós ország – kivéve Ausztriát – támogatja őket.

Ezen a ponton helyénvaló megköszönni a kormánynak, a parlamentnek, Románia elnökének és miniszterelnökének azokat az erőfeszítéseket, amelyeket mindannyian tettek annak érdekében, hogy eljussunk idáig, a schengeni térséghez való csatlakozásig.

A tárgyalások arról is szólnak, hogy kompromisszumot lehet kötni. Bármilyen kompromisszumot, amely Románia számára kedvező, elfogadunk.

A belügyminiszterek álláspontjának függvényében, itt és ma mi is állást foglalunk" – mondta Lucian Bode.

Később Bode kifejtette, hogy arra a kompromisszumra utalt, hogy Romániát leválasztják Bulgáriáról, és hazánk külön csatlakozna a szomszédainktól.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!