Új korszak kezdődik a romániai ügyintézésben: a sínes doszárok nélküli időszámítás

2022. december 07. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

Aki nem járta a romániai bürokráciában, annak valószínű nem ismerős az a pillanat, amikor az ügyfélablakon keresztül a hivatalnok kedvesen, mosolyogva szigorúan végigméri az ember fiát/lányát, és megkérdezi, hogy sínes doszár van-e, mert anélkül nem fogadják el a fénymásolt okiratok tömkelegét, amelyek bármilyen apró-cseprő ügyintézéshez szükségesek voltak. Na, de ez most már a múlté, mert a képviselőház döntő házként szavazta meg a hivatali ügyintézés egyszerűsítésére és hatékonyabbá tételére irányuló törvénytervezetet, amely többek között előírja a fűzős irattartó, azaz a „sínes doszár” kiiktatását.

A 2016/41-es sürgősségi kormányrendeletet kiegészítő jogszabályjavaslat kötelezővé teszi a közintézmények, a központi és helyi hatóságok, valamint a közhasznú státussal rendelkező jogi személyek számára, hogy térítésmentesen a polgárok rendelkezésére bocsássák online, letölthető vagy nyomtatott formában a szolgáltatásaikhoz kapcsolódó kérvényeket, űrlapokat, nyomtatványokat. Az előírás csak az olyan közszolgáltatásokra vonatkozik, amelyek esetében kötelező nyomtatványok, kérvényes kitöltése.

Az Agerpres által ismertetett rendelet előírja azt is, hogy a közintézményeknek, a központi és helyi hatóságoknak, valamint a közhasznú státussal rendelkező jogi személyeknek a személyi igazolvány elektronikus formában beküldött másolatát is el kell fogadniuk, az erre szolgáló e-mail címet fel kell tüntetniük honlapjukon.

Megszünteti a tervezet a dokumentumok hitelesített másolatának benyújtására vonatkozó követelményt, az iratoknak az eredetivel való megfelelését az illetékes tisztviselőnek kell tanúsítania.

A jogszabályjavaslat szerint a közintézmények, a központi és helyi hatóságok, valamint a közhasznú státussal rendelkező jogi személyek nem kérhetnek a fizikai és jogi személyektől fűzős irattartót, más típusú irattartót vagy egyéb irodai cikket. Az előírás a köztisztviselői versenyvizsgákra való jelentkezéshez szükséges iratok benyújtásakor és a közbeszerzési eljárások esetében is érvényes.

A tervezet kötelezővé teszi a közintézmények, a központi és helyi hatóságok, valamint a közhasznú státussal rendelkező jogi személyek számára a különféle procedúrák informatizálását, illetve a bankkkártyás vagy más fizetési lehetőség bevezetését.

A törvénytervezetet a szenátus elutasította, de a képviselőház döntő házként elfogadta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!