Új korszak kezdődik a romániai ügyintézésben: a sínes doszárok nélküli időszámítás

2022. december 7. – 16:21

Másolás

Vágólapra másolva

Aki nem járta a romániai bürokráciában, annak valószínű nem ismerős az a pillanat, amikor az ügyfélablakon keresztül a hivatalnok kedvesen, mosolyogva szigorúan végigméri az ember fiát/lányát, és megkérdezi, hogy sínes doszár van-e, mert anélkül nem fogadják el a fénymásolt okiratok tömkelegét, amelyek bármilyen apró-cseprő ügyintézéshez szükségesek voltak. Na, de ez most már a múlté, mert a képviselőház döntő házként szavazta meg a hivatali ügyintézés egyszerűsítésére és hatékonyabbá tételére irányuló törvénytervezetet, amely többek között előírja a fűzős irattartó, azaz a „sínes doszár” kiiktatását.

A 2016/41-es sürgősségi kormányrendeletet kiegészítő jogszabályjavaslat kötelezővé teszi a közintézmények, a központi és helyi hatóságok, valamint a közhasznú státussal rendelkező jogi személyek számára, hogy térítésmentesen a polgárok rendelkezésére bocsássák online, letölthető vagy nyomtatott formában a szolgáltatásaikhoz kapcsolódó kérvényeket, űrlapokat, nyomtatványokat. Az előírás csak az olyan közszolgáltatásokra vonatkozik, amelyek esetében kötelező nyomtatványok, kérvényes kitöltése.

Az Agerpres által ismertetett rendelet előírja azt is, hogy a közintézményeknek, a központi és helyi hatóságoknak, valamint a közhasznú státussal rendelkező jogi személyeknek a személyi igazolvány elektronikus formában beküldött másolatát is el kell fogadniuk, az erre szolgáló e-mail címet fel kell tüntetniük honlapjukon.

Megszünteti a tervezet a dokumentumok hitelesített másolatának benyújtására vonatkozó követelményt, az iratoknak az eredetivel való megfelelését az illetékes tisztviselőnek kell tanúsítania.

A jogszabályjavaslat szerint a közintézmények, a központi és helyi hatóságok, valamint a közhasznú státussal rendelkező jogi személyek nem kérhetnek a fizikai és jogi személyektől fűzős irattartót, más típusú irattartót vagy egyéb irodai cikket. Az előírás a köztisztviselői versenyvizsgákra való jelentkezéshez szükséges iratok benyújtásakor és a közbeszerzési eljárások esetében is érvényes.

A tervezet kötelezővé teszi a közintézmények, a központi és helyi hatóságok, valamint a közhasznú státussal rendelkező jogi személyek számára a különféle procedúrák informatizálását, illetve a bankkkártyás vagy más fizetési lehetőség bevezetését.

A törvénytervezetet a szenátus elutasította, de a képviselőház döntő házként elfogadta.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!