CNAS: a új keretszerződés tervezete nem korlátozza a biztosítottak járóbeteg-szakellátáshoz való hozzáférését

2022. december 07. – 07:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az új keretszerződés tervezete nem korlátozza a biztosítottak járóbeteg-szakellátáshoz való hozzáférését, írja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) keddi pontosítása nyomán az Agerpres.

„A nyilvánosságban felröppent hírekkel ellentétben, amelyek szerint a CNAS által kidolgozott új keretszerződés tervezetében csökkenne a pénztár által kifizetett egészségügyi szolgáltatások száma, pontosítjuk: a tervezetben szereplő egy személy/nap/egyetlen orvosi szolgáltatás/diagnosztikai/terápiás eljárás/kezelés/terápia elszámolásának szabályozására vonatkozó javaslat arra vonatkozik, hogy egy beteg esetében a 2021/1068/627-es számú rendelet 7. számú mellékletének 1.7. pontjában jelenleg előírt szolgáltatások közül naponta, személyenként csak egy azonos típusú szolgáltatás jelenthető be elszámolás céljából” – olvasható az intézmény közleményében.

A CNAS magyarázata szerint például a kardiológiai szakambulancián konzultációra jelentkező, egészségbiztosítással rendelkező páciens esetében a kardiológus megvizsgálja a beteget, és ha szükségesnek tartja, egy vagy több orvosi szolgáltatást is elvégezhet: például EKG-t készít és/vagy boka-kar indexet mér. A konzultációt és az elvégzett szolgáltatásokat az orvos elszámolás céljából jelenti a pénztárnak.

Az illető páciens aznap egy másik, az előzőtől eltérő szakorvosi kivizsgálásra is jelentkezhet, például bőrgyógyászhoz megy. A szakember megvizsgálja, és ha szükségesnek látja, különböző kivizsgálásoknak is aláveti a beteget, például Wood-lámpás dermatológiai vizsgálatnak. Az orvos jelenti a konzultációt és az elvégzett szolgáltatásokat elszámolás céljából az egészségügyi pénztárnak – magyarázzák a CNAS képviselői.

„A fenti példából tehát világosan kitűnik, hogy több járóbeteg-szakellátó orvoshoz fordulása esetén nincs korlátozva a páciens számára szükséges szolgáltatások elszámolása” – szögezi le az intézmény.

A korlátozás csak arra vonatkozik, hogy ugyanaz a szakorvos nem kérheti ugyanazon a napon kétszer ugyanannak az orvosi szolgáltatásnak az elszámolását egy páciens esetében – nyomatékosítja a CNAS.

A tervezettel kapcsolatban korábban az is felmerült, hogy az előírásai szerint különdíjat kell majd fizetniük azoknak a betegeknek, akik egy bizonyos szakorvoshoz szeretnének bejutni kezelésre.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!