CNAS: a új keretszerződés tervezete nem korlátozza a biztosítottak járóbeteg-szakellátáshoz való hozzáférését

2022. december 7. – 08:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az új keretszerződés tervezete nem korlátozza a biztosítottak járóbeteg-szakellátáshoz való hozzáférését, írja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) keddi pontosítása nyomán az Agerpres.

„A nyilvánosságban felröppent hírekkel ellentétben, amelyek szerint a CNAS által kidolgozott új keretszerződés tervezetében csökkenne a pénztár által kifizetett egészségügyi szolgáltatások száma, pontosítjuk: a tervezetben szereplő egy személy/nap/egyetlen orvosi szolgáltatás/diagnosztikai/terápiás eljárás/kezelés/terápia elszámolásának szabályozására vonatkozó javaslat arra vonatkozik, hogy egy beteg esetében a 2021/1068/627-es számú rendelet 7. számú mellékletének 1.7. pontjában jelenleg előírt szolgáltatások közül naponta, személyenként csak egy azonos típusú szolgáltatás jelenthető be elszámolás céljából” – olvasható az intézmény közleményében.

A CNAS magyarázata szerint például a kardiológiai szakambulancián konzultációra jelentkező, egészségbiztosítással rendelkező páciens esetében a kardiológus megvizsgálja a beteget, és ha szükségesnek tartja, egy vagy több orvosi szolgáltatást is elvégezhet: például EKG-t készít és/vagy boka-kar indexet mér. A konzultációt és az elvégzett szolgáltatásokat az orvos elszámolás céljából jelenti a pénztárnak.

Az illető páciens aznap egy másik, az előzőtől eltérő szakorvosi kivizsgálásra is jelentkezhet, például bőrgyógyászhoz megy. A szakember megvizsgálja, és ha szükségesnek látja, különböző kivizsgálásoknak is aláveti a beteget, például Wood-lámpás dermatológiai vizsgálatnak. Az orvos jelenti a konzultációt és az elvégzett szolgáltatásokat elszámolás céljából az egészségügyi pénztárnak – magyarázzák a CNAS képviselői.

„A fenti példából tehát világosan kitűnik, hogy több járóbeteg-szakellátó orvoshoz fordulása esetén nincs korlátozva a páciens számára szükséges szolgáltatások elszámolása” – szögezi le az intézmény.

A korlátozás csak arra vonatkozik, hogy ugyanaz a szakorvos nem kérheti ugyanazon a napon kétszer ugyanannak az orvosi szolgáltatásnak az elszámolását egy páciens esetében – nyomatékosítja a CNAS.

A tervezettel kapcsolatban korábban az is felmerült, hogy az előírásai szerint különdíjat kell majd fizetniük azoknak a betegeknek, akik egy bizonyos szakorvoshoz szeretnének bejutni kezelésre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!