Tervezet: azok a betegek, akik egy adott orvostól szeretnének orvosi szolgáltatásokat igénybe venni, fizessenek különdíjat

2022. december 05. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a tervek szerint különdíjat kell majd fizetniük azoknak a betegeknek, akik egy bizonyos szakorvoshoz szeretnének bejutni kezelésre. A tervezetet közvitára bocsátották, itt lehet elolvasni.

Az új díjat először csak tesztüzemmódban fogják bevezetni egyes helyeken, de a tervezet szerint, az egészségügyi szakember választását az elkövetkezőkben már eszerint a tervezet szerint lehet igényelni.

„A stratégia célja, hogy kísérleti jelleggel egyes járóbeteg-ellátások nyújtása a kért egészségügyi szolgáltatást nyújtó szakember megválasztásának lehetőségével történjen, a kedvezményezett által viselt, jogszabályban szabályozott önrész alapján, valamint a szóban forgó szolgáltatás átlátható ütemezésének lehetőségével az elektronikus ütemezési rendszerben” – olvasható az idézett stratégia háttéranyagában. A stratégia olyan projekteket is tartalmaz, mint a kórházak számítógépesítés rendszerének kiépítése és a háziorvosok által nyújtott sürgősségi ellátások, amelyekkel tehermentesítenék a kórházak sürgősségi osztályait, de nem részletezi, hogy ezeket a célokat hogyan fogják elérni.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!