Az USR bejelentette, hogy az osztrák NEOS támogatja Románia schengeni csatlakozását

2022. december 7. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

Az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) európai pártcsaládjának tagja támogatja Románia schengeni csatlakozását – számolt be szerdán az USR.

Az ellenzéki párt közleményét ismertető Agerpres arról ír, hogy a NEOS elnöke, Beate Meinl-Reisinger felszólította az osztrák kormányt, hogy vonja vissza a Románia schengeni csatlakozását ellenző döntését, és rámutatott, hogy Ausztria kormányzó pártja, az ÖVP (Osztrák Néppárt) „az európai eszme lényegét, a szabadságot veszélyezteti”.

'Egyedül Ausztria korlátozza az uniós polgárok szabadságjogait. A szövetségi kormánynak nagyon alaposan meg kellene néznie, hogy kik a szövetségeseink. A Nehammer-Orbán-Vučić tengely kialakítása és Románia, Bulgária, illetve a többi uniós ország elidegenítése nem érdeke Ausztriának' – idézte az osztrák politikust az USR közleménye.

A román és a bolgár schengeni csatlakozás mellett emelt szót a NEOS európai parlamenti képviselője, Claudia Gamon is. Emlékeztetett arra, hogy a két ország a kritériumokat már 2011-ben teljesítette. 'Egy ország schengeni csatlakozása nem az ÖVP hangulatától és jelenlegi helyzetétől függ, hanem bizonyos, szigorúan technikai kritériumoktól' – nyilatkozta az osztrák ellenzéki politikus.

Ausztria vétója, megakaszthatja Románia schengeni csatlakozását, a holnapi szavazáshoz azonban ragaszkodnak a román politikusok, akik azt nyilatkozták, hogy ebben az ügyben elmennek a falig.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!