Turisztikai miniszter: drága a hazai turizmus, de annyira jó, hogy Elon Musk is szinte idejött

2022. december 6. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva


Elon Musk meg nem valósult romániai látogatásáról, az országimázs influenszerek általi promoválásáról és a téli üdülési csomagok borsos áráról is kérdezték Daniel Cadariu turisztikai minisztert egy tévés kerekasztal-beszélgetésben. A főbb állításait összefoglaló News-.ro szerint a tárcavezető kiemelte, hogy az Elon Musk-sztori arra volt jó, hogy legalább egy hétig Romániával, Brassóval és a törcsvári kastéllyal volt tele a nemzetközi sajtó, ennél jobb reklám nem is kell az országnak. Ezért gondolkodik azon, hogy a tárca rendelkezésére álló összeget, amelyet az ország reklámozására lehet fordítani, influenszerekkel kötött szerződések alapján ossza szét, mert nincs hatékonyabb promoció, mint bekerülni egy-egy ilyen történet által a nemzetközi sajtóba.

A romániai téli üdülési csomagok magas árairól azt mondta, egyértelmű, hogy egy átlagos román nem engedheti meg magának az ilyesmit, de amíg 100 százalékos a foglaltság, addig ez nagyon jó dolog a turisztikai ágazat számára – írja a News.ro.

A turisztikai miniszter szerint a téli üdülési csomagok kereslet-kínálat alapon működnek, és amíg szinte száz százalékos a foglaltság a karácsonyi és szilveszteri periódusra, addig nem lehet azt állítani, hogy valami nincs rendben.

„Ez az, amit akartunk, ez az, ami meglett. Nyilvánvaló, hogy egy átlagos román polgár ezt nem engedheti meg magának, de amíg 100 százalékos a foglalási arány, addig azt mondom, hogy az idegenforgalmi ágazat számára ez nagyon jó dolog. Az már kevésbé jó, hogy az átlagpolgár engedheti meg magának ezeket az üdüléseket” – mondta Cadariu.

A miniszter szerint nemcsak a leghíresebb téli üdülőtelepet, Brassópojánát keresik ilyenkor a turisták, hanem más romániai turisztikai célpontok is nagy keresletnek örvendenek az idei év végén. „Ismerem a teljes hazai helyzetet, például Bukovinában is a foglalások november óta megközelítik a száz százalékot” – részletezte a tárcavezető, hozzátéve, hogy egyetlen turista sem fog 7000 lejt fizetni egy év végi üdülő csomagért, ha nincsenek olyan feltételek, amilyeneket elvár.

„Romániában 85 desztináció várja a turistákat összesen 217 sípályával, nem csak Brassópojánára lehet téli vakációt tervezni. Az árnak tükröznie kell a szolgáltatások minőségét, és feltételezem, hogy bármelyik turista csak akkor fizeti ki a kért összeget, ha elégedett azzal, amit szolgáltatásban kínálnak neki” – tette hozzá Cadariu.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!