Egyelőre nincs „napadó”, és ha rajta múlik, nem is lesz, mert nem ért egyet vele, nyugtatja a kedélyeket Tánczos Barna

2022. december 6. – 18:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter kedden kijelentette, hogy soha nem fog egyetérteni a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók (prosumerek) megadóztatásával, de megjegyezte, hogy jelenleg nem is létezik ilyen adó.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) élesen támadta az energiaügyi minisztert a rendelet miatt, amely szerintük megadóztatja a fotovoltaikus panelekbe beruházó polgárokat és vállalatokat, elfogadhatatlannak nevezve, hogy a kormány az energiaválság közepén „napadót” vezet be. Azt is nehezményezték, hogy a rendeletet közvetlenül a december 1-jei nemzeti ünnep előtt szavazta meg a kormány, „éjszaka, mint a tolvajok” – írta az USR.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján álhírnek nevezte, és „kategorikusan cáfolta” azt, hogy a kormány a napelemrendszerekkel rendelkező háztartások vagy vállalatok adóztatására készülne, és azt állította, hogy egy olyan uniós direktívát ültettek át a romániai jogrendbe, amelynek hiánya kötelezettségszegési eljárást vont volna maga után.

A képviselőház környezetvédelmi bizottságának ülésén Tánczos Barna elmondta, a kormány túl nagy erőfeszítéseket tett eddig a prosumerek számának növelésére ahhoz, hogy egy ilyen intézkedéssel elriassza őket a megújuló energiaforrásból történő áramtermeléstől. Hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy egy idő elteltével a prosumerek megterhelik majd az országos áramhálózatot, de az energiaügyi minisztérium megtalálja majd a megfelelő műszaki megoldást erre a problémára.

Tánczos arról is említést tett, hogy az idei Zöld ház program keretében több mint 45 ezer ingatlantulajdonos kért állami támogatást napelemek felszerelésére. Eddig a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) 30 ezer pályázatot bírált el, és év végéig a maradék 15 ezret is elbírálja. Emlékeztetett, hogy a sikeres pályázóknak az Electricától vagy más villamosenergia-elosztó vállalattól kell kérvényezniük, hogy termelő-fogyasztókká válhassanak.

A miniszter közölte, hogy a Zöld ház program következő szakaszának meghirdetésekor óriási érdeklődésre – több százezer pályázatra – számít, amiket képtelen lesz feldolgozni egy olyan országos intézmény, mint az AFM. Ezért az a döntés született, hogy ezt a műveletet a helyi önkormányzatok bevonásával decentralizálják. Megjegyezte azt is, hogy jövőre a kormány 'több milliárd lejt' fordít a Zöld ház programra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!