Egyelőre nincs „napadó”, és ha rajta múlik, nem is lesz, mert nem ért egyet vele, nyugtatja a kedélyeket Tánczos Barna

2022. december 6. – 18:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter kedden kijelentette, hogy soha nem fog egyetérteni a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók (prosumerek) megadóztatásával, de megjegyezte, hogy jelenleg nem is létezik ilyen adó.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) élesen támadta az energiaügyi minisztert a rendelet miatt, amely szerintük megadóztatja a fotovoltaikus panelekbe beruházó polgárokat és vállalatokat, elfogadhatatlannak nevezve, hogy a kormány az energiaválság közepén „napadót” vezet be. Azt is nehezményezték, hogy a rendeletet közvetlenül a december 1-jei nemzeti ünnep előtt szavazta meg a kormány, „éjszaka, mint a tolvajok” – írta az USR.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján álhírnek nevezte, és „kategorikusan cáfolta” azt, hogy a kormány a napelemrendszerekkel rendelkező háztartások vagy vállalatok adóztatására készülne, és azt állította, hogy egy olyan uniós direktívát ültettek át a romániai jogrendbe, amelynek hiánya kötelezettségszegési eljárást vont volna maga után.

A képviselőház környezetvédelmi bizottságának ülésén Tánczos Barna elmondta, a kormány túl nagy erőfeszítéseket tett eddig a prosumerek számának növelésére ahhoz, hogy egy ilyen intézkedéssel elriassza őket a megújuló energiaforrásból történő áramtermeléstől. Hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy egy idő elteltével a prosumerek megterhelik majd az országos áramhálózatot, de az energiaügyi minisztérium megtalálja majd a megfelelő műszaki megoldást erre a problémára.

Tánczos arról is említést tett, hogy az idei Zöld ház program keretében több mint 45 ezer ingatlantulajdonos kért állami támogatást napelemek felszerelésére. Eddig a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) 30 ezer pályázatot bírált el, és év végéig a maradék 15 ezret is elbírálja. Emlékeztetett, hogy a sikeres pályázóknak az Electricától vagy más villamosenergia-elosztó vállalattól kell kérvényezniük, hogy termelő-fogyasztókká válhassanak.

A miniszter közölte, hogy a Zöld ház program következő szakaszának meghirdetésekor óriási érdeklődésre – több százezer pályázatra – számít, amiket képtelen lesz feldolgozni egy olyan országos intézmény, mint az AFM. Ezért az a döntés született, hogy ezt a műveletet a helyi önkormányzatok bevonásával decentralizálják. Megjegyezte azt is, hogy jövőre a kormány 'több milliárd lejt' fordít a Zöld ház programra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!