Cáfolja az energiaügyi miniszter, hogy „napadót” vezetne be a kormány

2022. december 5. – 15:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A villamosenergia-hálózatra csatlakozott prosumerek (termelő-fogyasztók) semmilyen napadót nem fognak fizetni, az a sürgősségi kormányrendelet, amelyről vita zajlik jelenleg egy olyan uniós direktívát ültet át a hazai jogrendbe, amely bizonyos feltételek teljesülése esetén csupán lehetővé teszi egy ilyen adónem bevezetését – jelentette ki Virgil Popescu energiaügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen álhírnek nevezte, és „kategorikusan cáfolta” azt, hogy a kormány a napelemrendszerekkel rendelkező háztartások vagy vállalatok adóztatására készül.

Popescu arról is beszélt, hogy amennyiben Románia elmulasztotta volna az európai direktíva átültetését, az kötelezettségszegési eljárást vont volna maga után. Azt is elmondta, hogy ugyan a sürgősségi rendeletben valóban szerepel adó bevezetésének lehetősége bizonyos körülmények között, az Energiaügyi Minisztérium soha nem fogja támogatni a megújuló energiát termelőkre kivetett adó bevezetését.

„A sürgősségi kormányrendelet alapján fennáll annak a lehetősége, hogy amennyiben a prosumerek száma rendkívüli mértékben megnő, és a szabályozó hatóságok által elvégzett elemzések alapján eléri a nemzeti energiarendszer kapacitásának 8%-át 2026-ra, ami egyébként nagyon valószínűtlen, akkor a kormány bevezethet adót a prosumerek számára. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy csak bevezethet”

– mondta Popescu, aki arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy miután a kormány tavaly év végén bevezette a mennyiségi kompenzáció fogalmát, a prosumerek száma több százról több tízezerre nőtt egyetlen év alatt.

Az USR és a PSD is támadja az energiaügyi minisztert a rendelet miatt

Ahogy arról beszámoltunk, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) élesen támadta az energiaügyi minisztert a rendelet miatt, amely szerintük megadóztatja a fotovoltaikus panelekbe beruházó polgárokat és vállalatokat, elfogadhatatlannak nevezve, hogy a kormány az energiaválság közepén „napadót” vezet be. Azt is nehezményezték, hogy a rendeletet közvetlenül a december 1-jei nemzeti ünnep előtt szavazta meg a kormány, „éjszaka, mint a tolvajok” – írta az USR.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) is átvette az USR vádjait. Radu Oprea, a PSD szóvivője szerint a Popescu által emlegetett uniós irányelv nem kötelezi a tagállami kormányokat a prosumerek által termelt energia megadóztatására. Szerinte ezzel az előírással Virgil Popescu fékezi a megújuló energiaforrások fejlesztését. Emlékeztetett arra is, hogy 2027-ben le kell állítani a cernavodai atomerőmű 1-es reaktorát, és nem lesz amivel pótolni a létesítmény által megtermelt árammennyiséget. „A megújuló energiaforrások jelentik erre a megoldást, ha ösztönözzük a fejlődésüket, de nem az adózás, hanem az eljárások egyszerűsítése révén” – írta a PSD szóvivője.

Az energiaügyi tárca már korábban is közleményt adott ki arról, hogy kötelezettségszegési eljárás indulhatott volna Románia ellen, ha a kormány nem fogadja el az uniós megújulóenergia-irányelvet a hazai jogrendbe átültető sürgősségi rendeletet. A tárca a jogszabályt ért bírálatok kapcsán azt is pontosította: az uniós direktíva a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók megadóztatását bizonyos feltételek mellett teszi lehetővé. Többek között akkor, ha a megújuló energiaforrásokból származó saját termelésű villamos energiát 30 kilowattóránál nagyobb teljesítményű berendezésekkel állítják elő.

George Simion miatt halasztani kellett Popescu sajtótájékoztatóját

Az energiaügyi miniszter sajtótájékoztatóját egyébként halasztani kellett, mert megjelent az energiaügyi minisztérium épületében George Simion. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke állítása szerint azért ment, hogy magyarázatot kérjen Virgil Popescu minisztertől a „napadó” bevezetésére. Az ellenzéki politikus bevonult a minisztérium konferenciatermébe, és arról az emelvényről kezdett el beszélni, ahonnan az tárcavezetőnek kellett volna sajtótájékoztatót tartania 12:30-tól. A sajtótájékoztatót így el kellett halasztani.

Az AUR elnöke azt mondta, megpróbálta a parlament előtt felelősségre vonni Virgil Popescut, de a miniszter elzárkózott attól, hogy megjelenjen a plénum előtt. Simion a miniszter irodáját is felkereste, hogy beszéljen Popescuval, majd visszatért a konferenciaterembe, ahonnan egy csendőr kísérte ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!