„Napadót” vezetne be a kormány, az USR szerint kilopják a pénzt a napelemekbe fektető termelő-fogyasztók zsebéből

2022. december 5. – 10:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az USR támadja az energiaügyi minisztert egy olyan rendelet miatt, amely megadóztatja a fotovoltaikus panelekbe beruházó polgárokat és vállalatokat, elfogadhatatlan, hogy a kormány az energiaválság közepén „napadót” vezetett be -mondják. A rendeletet közvetlenül a december 1-jei nemzeti ünnep előtt adták ki, „éjszaka, mint a tolvajok” – írja az USR.

USR: a kormány megakadályozza a zöld energiába fektető polgárokat, hogy prosumerekké váljanak

Az új rendelet értelmében a polgárokat és a vállalatokat az állam arra kötelezi, hogy az országos energiahálózathoz csatlakoztatott mérőóráktól eltérő, speciális mérőórákat szereljenek fel, amely lehetővé teszi az általuk termelt és fogyasztott energiának a megadóztatását.

A napenergia-adó tehát azokat a polgárokat és vállalatokat célozza, akik fotovoltaikus panelekbe fektettek be, villamos energiát termelnek, és azt saját háztartásukban vagy vállalkozásukban használják fel.

„Románia olyan európai ország, amely a nyilatkozatok szintjén mindent megtesz annak érdekében, hogy áttérjen a zöld energiára. Ehhez rengeteg európai pénzt is kap az ország, amit azonban a liberális-szociáldemokrata kormány nem tud lehívni és felhasználni. Most pedig új adót találnak ki, hogy megakadályozzák a romániai polgárokat abban, hogy prosumerekké, azaz termelő-fogyasztókká váljanak. Miért? Mert az állami energiavállalatok monopóliumát és saját piacát meg kell védeni. Még azon az áron is, hogy feláldozzuk a zöld energiatermelést az energiaválság közepette” – jelentette ki Cristian Ghinea, az USR Közpolitikai Osztályának koordinátora.

Az államnak arra kellene ösztönöznie a polgárokat és a vállalatokat, hogy prosumerekké váljanak, és meg kellene szüntetnie a bürokráciát a területen – nyilatkozták az USR képviselői is.

„A napelemes energiatermelés bátorításával gyorsabban biztosíthatjuk az ország energiafüggetlenségét, és növelhetjük az energiaexportot is. Az elmúlt években 23 785 prosumer létesített több mint 213 MW kapacitású erőművet. Ez az elmúlt évek legnagyobb energiaipari beruházása Romániában, amelyet sok állampolgár és vállalat saját pénzéből, több mint 200 millió euró értékben valósított meg” – írja az USR, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy az energiaügyi minisztérium két fontos finanszírozási forrásból nem tud európai pénzeket felhasználni:

  • 500 millió eurót lehetne lehívni a PNRR-ből fotovoltaikus panelekre;
  • 1,4 milliárd eurót az EU Modernizációs Alapjából.

A PSD szerint sincs rendben a napadó

A PSD is átvette az USR vádjait, és Radu Oprea, a Szociáldemokrata Párt szóvivője bírálta Virgil Popescu energiaügyi minisztert, amiért a kezdeményezésére kedden a kormány sürgősségi rendeletet fogadott el a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók megadóztatásáról. Radu Oprea Facebook-bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy ez az uniós irányelv nem kötelezi a tagállami kormányokat a prosumerek által termelt energia megadóztatására. Szerinte ezzel az előírással Virgil Popescu fékezi a megújuló energiaforrások fejlesztését. Emlékeztetett arra is, hogy 2027-ben le kell állítani a cernavodai atomerőmű 1-es reaktorát, és nem lesz amivel pótolni a létesítmény által megtermelt árammennyiséget.

„A megújuló energiaforrások jelentik erre a megoldást, ha ösztönözzük a fejlődésüket, de nem az adózás, hanem az eljárások egyszerűsítése révén” – írta a PSD szóvivője.

Kötelezettségszegési eljárás indulhatott volna Románia ellen, ha a kormány nem fogadja el az uniós megújulóenergia-irányelvet a hazai jogrendbe átültető sürgősségi rendeletet – közölte a vádakra az energiaügyi minisztérium.

A tárca a jogszabályt ért bírálatok kapcsán pontosította: az uniós direktíva a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók (prosumerek) megadóztatását is lehetővé teszi, bizonyos feltételek mellett. Többek között akkor, ha a megújuló energiaforrásokból származó saját termelésű villamos energiát 30 kilowattóránál nagyobb teljesítményű berendezésekkel állítják elő.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a sürgősségi rendelet tervezetét elfogadása előtt a kormányfőtitkárság és további hat minisztérium is láttamozta, de ha jónak látja, a parlament utólag módosíthat rajta.

A tárca leszögezte: az uniós helyreállítási alap révén, illetve a költségvetésből és az EU Modernizációs Alapjából származó forrásokból is támogatja a romániai termelő-fogyasztók számának növekedését, és az uniós megújulóenergia-irányelvről szóló sürgősségi rendelet is ezeknek a beruházásoknak az ösztönzését szolgálja.

USR: az energiaügyi miniszter hazudik, értesíteni fogjuk az Európai Bizottságot

Az USR sajtóközleményben reagált az energiaügyi miniszter válaszára, ebben azt írják, hogy tévesen értelmezi a tárca az európai irányelvet, és ha a kormány nem áll el ennek a sürgősségi rendeletnek az életbe léptetésétől, akkor az Európai Bizottsághoz fordulnak. „Virgil Popescu lesz a felelős a Románia ellen indított új kötelezettségszegési eljárásért” – olvasható az USR hétfő reggel elküldött sajtóközleményében.

„Virgil Popescu miniszter azt állítja, hogy a napadót bevezető sürgősségi rendelet egy európai irányelvet ültet át. Hogy bár nincs napadó, de 2026-tól mindenképpen elindul. Ha pedig nincs, akkor a kicsikre amúgy sem vonatkozik. Popescu miniszter úr ostobaságokat beszél. Ezek mind hazugságok: A rendelet sok fogyasztó számára azonnal, mások számára pedig fokozatosan vezeti be a napadót” – mondta Cristian Ghinea, az USR Közpolitikai Osztályának koordinátora.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!