George Simon a tűzifaválság kiprovokálásával vádolja Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert

2022. december 5. – 20:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azzal vádolta hétfőn a képviselőház ülésén a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, hogy „kiprovokálta” a tűzifaválságot és a Blue Air légitársaság csődjét, írja az Agerpres.

George Simion azt is állította az RMDSZ politikusáról, hogy úgy vezeti a minisztériumot, mintha az intézmény „a saját hűbérbirtoka lenne”.

Felszólalásában az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy két hónap telt el a tűzifa köbméterenkénti árát 400 lejre maximáló sürgősségi rendelet hatályba lépésétől. Szerinte azóta „a feje tetejére állt” a tűzifapiac és nehéz helyzetbe kerültek a fával fűtő családok. Mindezért a környezetvédelmi miniszter egy interpellációra válaszolva a kormányfőre hárította a felelősséget – mondta Simion.

„Tánczos Barnának el kell magyaráznia, hogy vannak-e tervei az idei télen a fával fűtő románok számára, vagy hagyni akarja őket továbbra is halálra fagyni. Ez a sürgősségi rendelet, amelyet Tánczos Barna írt alá, lefagyasztotta a teljes fapiacot. A környezetvédelmi miniszter a Romsilva ellenkezése dacára az aláírásával vállalta a felelősséget a sürgősségi rendeletért” – jelentette ki az AUR elnöke a Kormány órája elnevezésű vitán, amelyen Tánczos Barna is részt vett.

Simion azzal is vádolta az RMDSZ-es politikust, hogy „soha nem rejti véka alá mélységes megvetését Románia, a román nép és az állami szimbólumok iránt”, a minisztériumot pedig a saját feudumának tekinti. Emellett szerinte Tánczos hozzájárult a Blue Air légitársaság csődjéhez, hogy a magyarországi Wizz Airnek kedvezzen.

„Mivel fűtenek az idei télen a románok? (...) Lássuk mit válaszol erre a sovén és irredenta miniszter, Tánczos Barna” – zárta felszólalását az AUR elnöke.

Simonion az után szólalt fel a vitában, hogy megzavarta az energiaügyi miniszter, Virgil Popescu tervezett sajtótájékoztatóját az úgynevezett „napadóról”. Simionra ott a rendőrséget is kihívták.

Tánczos: a tavalyhoz képest egymillió köbméterrel több tűzifa került forgalomba

A Romsilva és a magán erdőtulajdonosok, illetve a helyi önkormányzatok idén 7,178 millió köbméter tűzifát hoztak forgalomba, egymillió köbméterrel többet, mint tavaly, jelentette ki hétfőn a parlamentben a Kormány óráján elnevezésű vitában a környezetvédelmi miniszter.

Tánczos Barna a SUMAL 2.0 faanyag-nyomonkövető rendszerben rögzített adatokat ismertette. Ezek szerint a múlt évhez képesti egymillió köbméteres többletből 500 ezer köbmétert a Romsilva biztosított. A miniszter emlékeztetett arra, hogy az energiaválság miatt nem csak idehaza, hanem az európai piacokon is megnőtt a kereslet a tűzifa iránt.

Az RMDSZ politikusa hangsúlyozta, hogy a tűzifa ára régiónként változik. Hozzátette, hogy a tűzifahiányt megoldotta a kormány, és sürgősségi rendelettel 400 lejben maximálta a köbméterenkénti árát, eközben pedig Romsilva számos intézkedést hozott azért, hogy ne csak idén, hanem jövőre is biztosítsa a tűzifát a lakosság számára. Közölte az is, hogy a minisztérium 178 új tűzifaraktárat hoznak létre, és korszerűsítik a Romsilva 240 meglévő lerakatát. „Több mint 60 millió eurót fordítunk a tűzifaellátás biztosítására” – szögezte le Tánczos.

Hozzátette, hogy a minisztérium több mint 700 millió eurót fordít az EU helyreállítási alapjából erdősítésre. Közlése szerint az erdőtelepítési kampány lebonyolítására szolgáló internetes alkalmazásban tíz nap alatt több mint 1200 hektár területet jelöltek be erdősítésre a tulajdonosaik, a regisztrált felhasználók száma meghaladta a 300-at, és 115 területre jelezték már az erdősítési szándékot.

Nicolae Ciucă miniszterelnök egy hónapja közölte, hogy módosításra szorul a tűzifa árát köbméterenként 400 lejre korlátozó sürgősségi rendelet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!