Dan Tanasă legrófozta Csoma Botondot, amiért arról beszélt, hogy Erdély nem csak a románoké

2022. november 29. – 18:23

Másolás

Vágólapra másolva

A szerdai cirkuszt követően, amikor a szélsőjobbos AUR képviselői kivonultak az ülésteremből, a magyarellenességéről ismert Dan Tanasă, a párt parlamenti képviselője a Facebook-oldalán folytatta a hangulatkeltést a román nemzeti ünnep közeledtével. Amint megírtuk, szerdán ünnepi ülést tartott a parlament a december 1-jei román nemzeti ünnep alkalmából. Ezen szólalt fel Csoma Botond is, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. A beszédét azonban az AUR-osok bekiabálása zavarta attól kezdve, hogy kijelentette: Erdély nemcsak román, hanem többnemzetiségű régió, és ezt tudták a román politikai és vallási vezetők is, amikor Romániához csatolták, hiszen utalnak erre a Gyulafehérvári Nyilatkozatban is.

„Azok az aberrált és a román nemzet számára mélységesen sértő kijelentések, melyeket a román nemzeti ünnep alkalmával tartott ünnepi ülésen tett egy gróf az RMDSZ-ből, a parlamenti csoportjuk frakcióvezetője, példa nélküliek az utóbbi 32 év történetében. A szemtelenségnek az a szintje, ami az RMDSZ nyilatkozataiban jelen van, felér a horthysták 1940 nyarán elkövetett elnyomó ámokfutásával. Az úgynevezett véleményszabadság nevében a Kelemen Hunor által vezetett honvédek lábbal tiporják Románia történelmét, a románok méltóságát és egy jó román-magyar együttélés lehetőségét” – lovalta bele magát a szélsőséges politikus.

Tanasă ezt követően arról értekezett, hogy az RMDSZ és Magyarország célja az, hogy Erdélyben egyfajta kettős szuverenitást, közös fennhatóság valósítson meg, azaz hogy a két állam egyenlő jogokkal rendelkezzen. Majd megjegyzi, a retorikájuk nagyon hasonlít „Orbán Viktor moszkvai barátjának” a retorikájára, aki azzal a szlogennel vágott neki a Krím-félsziget elfoglalásának, hogy „a Krím nem csak ukrán terület”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!