Felháborodott a román királyi család, amiért bulivonattá alakítják a királyi szerelvényt a nemzeti ünnepen

2022. november 28. – 13:22

frissítve

Felháborodott a román királyi család, amiért bulivonattá alakítják a királyi szerelvényt a nemzeti ünnepen
Fotó: a királyi család Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A román királyi vonatot a Vasúti Turisztikai Társaság bérelte ki egy december 1-jei partira, írja az ebihoreanul.ro. A 80 utas összesen 40 000 eurót fizetett a „királyi” utazásért: a Bukarest-Szinaja útvonalra szóló menettérti jegy ára 500 euróba került. A szervezők szerint étkezést, borkóstolási lehetőséget és élő zenét is biztosítanak az utasoknak.

„Románia nemzeti ünnepén úgy bulizunk majd, hogy az már művészet. Utazás a múltba a Bukarest-Szinaja útvonalon közlekedő királyi vonattal, amely a régi idők ünnepségeire emlékeztet” – írták a szervezők az esemény beharangozójában.

A közösségi hálón a „menő klasszikus” eseményt Ferdinánd király és Mária királyné arcképével népszerűsítették, akik együtt szerepeltek a plakátokon pl. a Taraf de Haidukos nevű román népzenei együttessel.

„Szinte istenkáromlás”

„Ami most történik, egy kereskedelmi célú utaztatás, szinte istenkáromlás. A királyi vonatot szent helynek tekintjük, ez vitte többek között Mihály királyt az utolsó útjára” – mondta el a Digi 24-nek Ion Tucă, a Királyi Ingatlanok Igazgatóságának vezetője.

Az igazgató felidézte azokat a történelmi jelentőségű pillanatokat, amikor a román királyi ház vonatát használták. „A királyi család négy generációja utazott a királyi vonaton. A szerelvény 1948. január 3-6. között I. Mihály királyt és Elena anyakirálynét vitte a száműzetésbe. Ugyanez a vonat vitte Mihály királyt utolsó útjára 2015. december 15-én” – mondta Tucă.

Alexandru Muraru, a PNL Iași megyei képviselője, a miniszterelnök idegengyűlölet- és antiszemitizmus-ügyi tanácsadója szombaton Facebook-üzenetben kérte Sorin Grindeanu közlekedési minisztert, hogy hagyjon fel „Románia nemzeti szimbólumának a meggyalázásával”. A közlekedési minisztérium egyelőre nem reagált hivatalosan a felszólításra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!