Felháborodott a román királyi család, amiért bulivonattá alakítják a királyi szerelvényt a nemzeti ünnepen

2022. november 28. – 13:22

frissítve

Felháborodott a román királyi család, amiért bulivonattá alakítják a királyi szerelvényt a nemzeti ünnepen
Fotó: a királyi család Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A román királyi vonatot a Vasúti Turisztikai Társaság bérelte ki egy december 1-jei partira, írja az ebihoreanul.ro. A 80 utas összesen 40 000 eurót fizetett a „királyi” utazásért: a Bukarest-Szinaja útvonalra szóló menettérti jegy ára 500 euróba került. A szervezők szerint étkezést, borkóstolási lehetőséget és élő zenét is biztosítanak az utasoknak.

„Románia nemzeti ünnepén úgy bulizunk majd, hogy az már művészet. Utazás a múltba a Bukarest-Szinaja útvonalon közlekedő királyi vonattal, amely a régi idők ünnepségeire emlékeztet” – írták a szervezők az esemény beharangozójában.

A közösségi hálón a „menő klasszikus” eseményt Ferdinánd király és Mária királyné arcképével népszerűsítették, akik együtt szerepeltek a plakátokon pl. a Taraf de Haidukos nevű román népzenei együttessel.

„Szinte istenkáromlás”

„Ami most történik, egy kereskedelmi célú utaztatás, szinte istenkáromlás. A királyi vonatot szent helynek tekintjük, ez vitte többek között Mihály királyt az utolsó útjára” – mondta el a Digi 24-nek Ion Tucă, a Királyi Ingatlanok Igazgatóságának vezetője.

Az igazgató felidézte azokat a történelmi jelentőségű pillanatokat, amikor a román királyi ház vonatát használták. „A királyi család négy generációja utazott a királyi vonaton. A szerelvény 1948. január 3-6. között I. Mihály királyt és Elena anyakirálynét vitte a száműzetésbe. Ugyanez a vonat vitte Mihály királyt utolsó útjára 2015. december 15-én” – mondta Tucă.

Alexandru Muraru, a PNL Iași megyei képviselője, a miniszterelnök idegengyűlölet- és antiszemitizmus-ügyi tanácsadója szombaton Facebook-üzenetben kérte Sorin Grindeanu közlekedési minisztert, hogy hagyjon fel „Románia nemzeti szimbólumának a meggyalázásával”. A közlekedési minisztérium egyelőre nem reagált hivatalosan a felszólításra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!