Magánszemélyek elemzését nem kommentálja, reagált Lucian Bode az új plágiumvádra

2022. november 24. – 13:49

Másolás

Vágólapra másolva

Csak az illetékes intézmények elemzését kommentálja, mondta Lucian Bode belügyminiszter a G4media.ro-nak az őt ért újabb plágiumvádra.

„Mint tudják, ma Berlinben vagyok, ahol Románia schengeni csatlakozásáról tárgyalunk. Az a feladatom, hogy erre összpontosítsak” – hárított a miniszter, hozzátéve, hogy korábban már ismertette álláspontját a doktori dolgozata eredetiségével kapcsolatban.

„Nem akarok nyilatkozni magánszemélyek elemzéseivel kapcsolatban, amelyek ebben az ügyben jogilag nem relevánsak” – fogalmazott.

„Az érvényes elemzésekre léteznek törvények, erre felhatalmazott intézmények, amelyeknek tenniük kell a dolgukat” – jelentette ki Bode. A belügyminiszter hozzátette, hogy bármilyen intézményi és törvényes keretek között született új elemzésre vagy ítéletre reagálni fog.

Emilia Șercan plágiumügyekre szakosodott újságíró csütörtöki cikke szerint Bode dolgozatának szövege legalább 18,5 százalékban plagizált, míg a Babeș-Bolyai Tudományegyetem etikai bizottsága korábban 2,95 százalékban állapította meg a problémás szövegrészek arányát. Az újságíró bizonyítékai nyomán az egyetem bejelentette, hogy nemzetközi független szakértők bevonásával újraelemzi a dolgozatot.

Az egyetemek etikai bizottságai az Egyetemi Okleveleket és Címeket Tanúsító Országos Tanácsnak (CNATDCU) továbbítják a határozataikat, ez az intézmény dönthet a doktori címek visszavonásáról.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!