„Általában véve jó irányba mutatnak” az új román igazságügyi törvények a Velencei Bizottság szerint

2022. november 19. – 09:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az új román igazságügyi törvények „általában véve jó irányba mutatnak” – állapította meg előzetes elemzésében a Velencei Bizottság.

Az Európa Tanács péntek este közleményben ismertette alkotmányjogi szakértői testületének a bírák és ügyészek jogállásáról, az igazságszolgáltatás megszervezéséről, illetve a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működéséről szóló jogszabályokkal kapcsolatos jelentését, írja az Agerpres.

A tájékoztatásban hangsúlyozták, tekintve, hogy előzetes véleményezésről van szó, amelyet a testület sürgősségi eljárásban ad ki, nem zárható ki, hogy a három jogszabályban a megfigyelteken kívül más problémák is fennállnak, de úgy vélik, hogy az új törvények „általában véve jó irányba mutatnak”.

A román igazságügyi minisztérium szintén közleményben számolt be arról, hogy a véleményezés 21 pozitívumot emel ki az új törvényekkel kapcsolatban. Ezek közül a legfontosabbak:

* a vezető ügyészek kinevezésének, illetve a tisztségből való felmentésének eljárása átlátható és demokratikus;

* a vezető beosztásokba való előléptetés a bíróságokon és ügyészségeknél megfelel az európai normáknak;

* tiszteletben tartják a bírák véleménynyilvánítási szabadságát;

* a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyészeinek kiválasztása mentes a politikai beavatkozásoktól, a DNA megőrzi autonómiáját és függetlenségét;

* a főügyész csak írásban, indoklással ellátva cáfolhatja meg az ügyészek döntéseit;

* a törvényeket széles körű konzultáció nyomán fogadták el;

* a parlament gyorsított eljárással fogadta el a törvényeket, de a procedúra demokratikus és átlátható volt, valamennyi parlamenti frakció és érdekelt intézmény kifejthette véleményét;

* az előírások nem érintik negatívan a korrupció elleni küzdelmet;

* a jogszabályok értelmében az igazságügyi minisztérium szerepe adminisztratív és menedzseri feladatokra korlátozódik.

A pozitívumok mellett négy ajánlást is megfogalmaz a véleményezés, amelyeket a minisztérium „figyelemmel és nyitottsággal” megvizsgál majd – tették hozzá a közleményben.

Amint az az Európa Tanács tájékoztatásából kiderül, a Velencei Bizottság ajánlásai szerint a bírósági és ügyészségi vezetők helyetteseit is versenyvizsgával kellene kiválasztani. Ugyanakkor úgy vélik, a vezető tisztségű ügyészeket – beleértve a legfőbb ügyészt, valamint a DNA és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) főügyészét is – hosszabb időre kellene kinevezni, második mandátum lehetősége nélkül; a főügyésznek nem lenne szabad megkerülnie a hierarchiát, amikor azt tapasztalja, hogy az ügyészek jogellenes vagy indokolatlan intézkedéseket hoznak.

A Velencei Bizottság ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a román hatóságok nem kérték ki a véleményezést a jogszabályok elfogadása előtt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!