Tízezrek tüntettek a szexista erőszak terjedése miatt Franciaországban

2022. november 19. – 22:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több tízezren tüntettek szombaton Franciaországban a szexista és a szexuális erőszak terén diszfunkcionálisan működő igazságszolgáltatási rendszer miatt, illetve hogy egy „kerettörvényt” követeljenek ki – számol be az AFP nyomán az Agerpres.

Közel 90 egyesület, szakszervezet és baloldali párt szólította utcára az embereket pár nappal A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, azaz november 25-e előtt.

Rennes-ben, Lille-ben, Metz-ben, Marseille-ben és Toulouse-ban is tüntetések zajlottak. Párizsban a szervezők szerint mintegy 80 ezren, a rendőrség szerint 18 500-an vettek részt a megmozduláson.

A demonstrálók lila plakátjain a következő feliratok szerepeltek: „Uralkodó férfi, mit gondolsz, ki vagy te?”, „Állítsuk meg a nemi erőszak kultúráját” és „Az áldozatoknak való hivés életeket ment”.

„Ami minket irritál, az az agresszorok büntetlensége és az áldozatokkal szembeni rossz bánásmód, amikor panaszt tesznek” – mondta el Maelle Noir, a tiltakozó felvonulásokat koordináló #NousToutes (Mi Mindannyian) tagja.

A megmozdulások kezdeményezői évi 2 milliárd eurós állami költségvetést, valamint egy „kerettörvényt” követelnek „a női áldozatok biztonságba helyezése” érdekében. Emellett 15 000 további férőhelyet a biztonságos otthonokbn, valamint a szexuális és érzelmi nevelés fejlesztését az iskolákban.

A szombat délutáni párizsi tüntetésen több tízezren fejezték ki elégedetlenségüket – Fotó: Gauthier Bedrignans/Hans Lucas/AFP
A szombat délutáni párizsi tüntetésen több tízezren fejezték ki elégedetlenségüket – Fotó: Gauthier Bedrignans/Hans Lucas/AFP

A feminista szervezetek elkeseredettségét a nőgyilkosságok számának növekedése okozza elsősorban – az egyik egyesület szerint az év eleje óta már 100 ilyen eset történt Franciaországban, míg tavaly a hivatalos adatok szerint összesen 122.

A francia belügyminisztérium szerint 2017 és 2021 között az elkövetett nemi erőszakok, illetve a nemi erőszakra tett kísérletek száma megduplázódott: 16 900-ról 34 300-ra nőtt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!