Közel 400 millió dollárt kell fizessen a Google, amiért jogtalanul követte az ügyfelei tartózkodási helyét

2022. november 19. – 11:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

391,5 millió dollárt kell fizessen a Google egy 40 amerikai állammal kötött egyezség keretében, annak érdekében, hogy rendezze azokat a vádakat, melyek szerint illegálisan követte a felhasználók tartózkodási helyét, írja a G4Media. A per azt követően indult, hogy az Associated Press (AP) egy 2018-as jelentésében felfedte a vállalat helymeghatározási rendszere körüli visszásságokat.

Az AP szerint a Google megtévesztette a felhasználókat, akik azt hitték, hogy kikapcsolhatják a helymeghatározást a fiókjuk beállításaiban. Ehelyett a vállalat továbbra is gyűjtött tartózkodásra vonatkozó adatokat.


A pénzügyi rendezés mellett a Google beleegyezett abba is, hogy 2023-tól megváltoztatja a helymeghatározási beállításait. A megegyezés részeként a vállalatnak részletes tájékoztatást kell nyújtania a felhasználóknak arról, hogy a Google milyen típusú helymeghatározási adatokat követ nyomon.


„Vizsgálatunk megállapította, hogy a Google folytatta a személyes adatok gyűjtését még akkor is, amikor a felhasználók azt kérték, hogy ne tegyék. Ez az állami törvények és a fogyasztók magánéletének elfogadhatatlan megsértése. Az emberek megérdemlik, hogy nagyobb kontrollt gyakorolhassanak az adataik felhasználása felett, és jobban megértsék, hogyan használják fel azokat” – érvelt a per kapcsán az egyik ügyész.

„A Google évek óta a profitot helyezi előtérbe a felhasználói adatvédelemmel szemben” – tette hozzá. A Google egyébként a helymeghatározási adatokat a hirdetések személyre szabásához használta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!