Közel 400 millió dollárt kell fizessen a Google, amiért jogtalanul követte az ügyfelei tartózkodási helyét

2022. november 19. – 12:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

391,5 millió dollárt kell fizessen a Google egy 40 amerikai állammal kötött egyezség keretében, annak érdekében, hogy rendezze azokat a vádakat, melyek szerint illegálisan követte a felhasználók tartózkodási helyét, írja a G4Media. A per azt követően indult, hogy az Associated Press (AP) egy 2018-as jelentésében felfedte a vállalat helymeghatározási rendszere körüli visszásságokat.

Az AP szerint a Google megtévesztette a felhasználókat, akik azt hitték, hogy kikapcsolhatják a helymeghatározást a fiókjuk beállításaiban. Ehelyett a vállalat továbbra is gyűjtött tartózkodásra vonatkozó adatokat.


A pénzügyi rendezés mellett a Google beleegyezett abba is, hogy 2023-tól megváltoztatja a helymeghatározási beállításait. A megegyezés részeként a vállalatnak részletes tájékoztatást kell nyújtania a felhasználóknak arról, hogy a Google milyen típusú helymeghatározási adatokat követ nyomon.


„Vizsgálatunk megállapította, hogy a Google folytatta a személyes adatok gyűjtését még akkor is, amikor a felhasználók azt kérték, hogy ne tegyék. Ez az állami törvények és a fogyasztók magánéletének elfogadhatatlan megsértése. Az emberek megérdemlik, hogy nagyobb kontrollt gyakorolhassanak az adataik felhasználása felett, és jobban megértsék, hogyan használják fel azokat” – érvelt a per kapcsán az egyik ügyész.

„A Google évek óta a profitot helyezi előtérbe a felhasználói adatvédelemmel szemben” – tette hozzá. A Google egyébként a helymeghatározási adatokat a hirdetések személyre szabásához használta.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!