Megbírságolták a tanügyminisztériumot, mert diszkriminálta az ingázó diákokat az ösztöndíjuk eltörlésével

2022. november 17. – 13:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

10 ezer lejre bírságolta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a tanügyminisztériumot, amiért szeptember 7-i rendeletével eltörölte az ingázó tanulóknak járó havi 200 lejes ösztöndíjat.

A CNCD szerdán nem csak Orbán Viktor tusványosi beszédével kapcsolatban döntött, hanem az ingázó diákok eltörölt ösztöndíjával kapcsolatban is. Az intézmény közleménye szerint a lakhelyüktől eltérő településen iskolába járók ösztöndíjának eltörlése kimeríti a diszkrimináció fogalmát, ezért a tanügyminisztériumot 10 ezer lejre bírságolják és hat hónapot adnak a helyzet helyrehozására. A diszkrimináció tényét illetően egybehangzó volt a testület véleménye, a bírságot ötön szavazták meg, hárman pedig ellene voksoltak.

A Transtelex is beszámolt arról, hogy a tanügyminisztérium szeptember 7-én keltezett, honlapján szeptember 13-án közzétett rendeletével szüntette meg az ingázó diákoknak járó támogatást. Ugyanez a rendelet szabályozza azt is, hogy az ötödikes diákok nem kapnak érdemösztöndíjat a második félévben, csak tanulmányi ösztöndíjat, azt viszont már az első félévtől.

Az Országos Diáktanács akkor mindkét intézkedést diszkriminatívnak nevezte. A tanügyminisztériumot bírálta a Nép Ügyvédje is, az ombudsmani hivatal szerint a támogatás megszüntetése növeli a vidéki és városi diákok közötti egyenlőtlenséget, amivel épp a kormány által meghirdetett Művelt Románia Program egyik célkitűzésének mond ellent.

A 2021/2022-es tanév második felétől bevezetett havi 200 lejes ösztöndíjat anyagi háttértől függetlenül kapták azok a diákok, akik más településre jártak iskolába, mert a lakhelyükön nem működik középiskola. Ez az összeg sok ingázónak a havi útiköltség kiegészítését jelentette ott, ahol nem áll rendelkezésre az iskolásoknak ingyenes vonat, a buszbérleteket ugyanis csak bizonyos keretek között számolják el az iskolák.

A tanügyminisztérium az útiköltségre elszámolható összeg növelésével tervezi kompenzálni az ingázó diákokat, akik egyébként mintegy 200 ezren vannak a 2022/2023-as tanévben. Az ezt szabályozó sürgősségi kormányrendeletet éppen a kormány csütörtöki ülésén tárgyalják.

Ezt a változatot támogatná az Országos Diáktanács és az Edupart Országos Szülői Szövetség, vannak azonban olyan megyei diákszervezetek, akik szerint a sürgősségi kormányrendelet nem megoldás, mert alkotmányellenes lehet amiatt, hogy nem biztosítja az ingázó diákoknak a törvény által előírt ingyenes iskolába járást. A korábbi, 2021-ben elfogadott 50-es sürgősségi rendelet éppen emiatt támadták meg az alkotmánybíróságon, amely november 24-én dönt az ügyben, emlékeztet az Edupedu.ro.

Frissítés: A kormány elfogadta a sürgősségi rendeletet, amely szerint az ingázó diákok havi 60 lejt számolhatnak el utazásra 3 km-ig, a 3 km-t meghaladó távolságok esetén pedig a havi 60 lej kiegészül kilométerenként havi 6 lejjel. Amennyiben ez az összeg nem fedezi a diákok teljes utazását egy hónapban, a támogatást saját költségvetésükből kiegészíthetik az önkormányzatok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!