Megbírságolták a tanügyminisztériumot, mert diszkriminálta az ingázó diákokat az ösztöndíjuk eltörlésével

2022. november 17. – 13:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

10 ezer lejre bírságolta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a tanügyminisztériumot, amiért szeptember 7-i rendeletével eltörölte az ingázó tanulóknak járó havi 200 lejes ösztöndíjat.

A CNCD szerdán nem csak Orbán Viktor tusványosi beszédével kapcsolatban döntött, hanem az ingázó diákok eltörölt ösztöndíjával kapcsolatban is. Az intézmény közleménye szerint a lakhelyüktől eltérő településen iskolába járók ösztöndíjának eltörlése kimeríti a diszkrimináció fogalmát, ezért a tanügyminisztériumot 10 ezer lejre bírságolják és hat hónapot adnak a helyzet helyrehozására. A diszkrimináció tényét illetően egybehangzó volt a testület véleménye, a bírságot ötön szavazták meg, hárman pedig ellene voksoltak.

A Transtelex is beszámolt arról, hogy a tanügyminisztérium szeptember 7-én keltezett, honlapján szeptember 13-án közzétett rendeletével szüntette meg az ingázó diákoknak járó támogatást. Ugyanez a rendelet szabályozza azt is, hogy az ötödikes diákok nem kapnak érdemösztöndíjat a második félévben, csak tanulmányi ösztöndíjat, azt viszont már az első félévtől.

Az Országos Diáktanács akkor mindkét intézkedést diszkriminatívnak nevezte. A tanügyminisztériumot bírálta a Nép Ügyvédje is, az ombudsmani hivatal szerint a támogatás megszüntetése növeli a vidéki és városi diákok közötti egyenlőtlenséget, amivel épp a kormány által meghirdetett Művelt Románia Program egyik célkitűzésének mond ellent.

A 2021/2022-es tanév második felétől bevezetett havi 200 lejes ösztöndíjat anyagi háttértől függetlenül kapták azok a diákok, akik más településre jártak iskolába, mert a lakhelyükön nem működik középiskola. Ez az összeg sok ingázónak a havi útiköltség kiegészítését jelentette ott, ahol nem áll rendelkezésre az iskolásoknak ingyenes vonat, a buszbérleteket ugyanis csak bizonyos keretek között számolják el az iskolák.

A tanügyminisztérium az útiköltségre elszámolható összeg növelésével tervezi kompenzálni az ingázó diákokat, akik egyébként mintegy 200 ezren vannak a 2022/2023-as tanévben. Az ezt szabályozó sürgősségi kormányrendeletet éppen a kormány csütörtöki ülésén tárgyalják.

Ezt a változatot támogatná az Országos Diáktanács és az Edupart Országos Szülői Szövetség, vannak azonban olyan megyei diákszervezetek, akik szerint a sürgősségi kormányrendelet nem megoldás, mert alkotmányellenes lehet amiatt, hogy nem biztosítja az ingázó diákoknak a törvény által előírt ingyenes iskolába járást. A korábbi, 2021-ben elfogadott 50-es sürgősségi rendelet éppen emiatt támadták meg az alkotmánybíróságon, amely november 24-én dönt az ügyben, emlékeztet az Edupedu.ro.

Frissítés: A kormány elfogadta a sürgősségi rendeletet, amely szerint az ingázó diákok havi 60 lejt számolhatnak el utazásra 3 km-ig, a 3 km-t meghaladó távolságok esetén pedig a havi 60 lej kiegészül kilométerenként havi 6 lejjel. Amennyiben ez az összeg nem fedezi a diákok teljes utazását egy hónapban, a támogatást saját költségvetésükből kiegészíthetik az önkormányzatok.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!