A Nép Ügyvédje bírálja az oktatási minisztérium döntését, amivel megszüntette a vidéki diákok szociális ösztöndíját

2022. szeptember 12. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Bírálja a Nép Ügyvédje az Oktatási Minisztériumot, amiért megszüntette a vidéki térségekből származó diákok szociális ösztöndíját, méghozzá anélkül, hogy a minisztérium előzőleg nyilvánosságra hozta volna terveit.

A vidéki középiskolák ösztöndíjainak megszüntetés szerinte a vidéki és városi diákok közötti egyenlőtlenségek fennmaradásával és elmélyülésével fenyeget, ami a Művelt Románia programmal sincs összhangban – tájékoztatott a Nép Ügyvédje Edupedu.ro-hoz elküldött sajtóközleményében.

A közleményében a Nép Ügyvédje azt írta, a szociális ösztöndíjak e kategóriájának megszüntetéséről szóló döntés ugyanolyan meglepő, mint igazságtalan, mivel a vidéki térségekből származó hallgatókat érinti, akik kénytelenek egy másik helyre menni középiskolába, mert otthonukban nincs ilyen oktatási intézmény. Ráadásul, az Oktatási Minisztérium nem jelentette be nyilvánosan, bár erre a törvény rendelkezései szerint jogi kötelezettsége volt.

„Függetlenül attól, hogy hol született, a gazdasági helyzet a család vagy etnikai, minden gyermeknek joga van a minőségi oktatás, és biztosítani kell számukra az egyenlő esélyeket az oktatás és a későbbi hozzáférést a munkaerőpiacon” – áll a közleményben.

Az Országos Hallgatói Tanács szintén azzal vádolta az Oktatási Minisztériumot, hogy nem közvetítette nyilvánosan az ösztöndíjak odaítélésének kritériumaiban bekövetkezett változásokat, illetve az Országos Hallgatói Tanács is jelezte, hogy egyenlőtlenség áll fenn azon hallgatók számára, akik már nem részesülnek szociális ösztöndíjban, ha más településen tanulnak, mint ahol élnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!