Új közúti ellenőrző rendszert építenek ki 2023 végéig. Hogyan fog működni az e-SIGUR?

2022. november 16. – 16:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyta a kormány szerdai ülésén a közúti forgalmat monitorozó integrált rendszer bevezetéséről szóló törvénytervezetet, tudósít az Agerpres.

Dan Cărbunaru kormányszóvivő elmondta, az e-SIGUR nevet viselő forgalomfigyelő rendszer keretében ezer sebességellenőrző pontot, 300 mozgó traffipaxot és 500 kamerát telepítenek. Ezek segítségével a rendszer jelzi a közlekedési szabálysértéseket, azonosítja a hatóságok által lefoglalt vagy körözött járműveket, illetve azokat a járműveket, amelyek tulajdonosai nem fizették be az úthasználati díjat.

A Digi24 portál arról ír, ha a jóváhagyott térfigyelő kamerák olyan közlekedési szabálysértéseket észlelnek, mint a gyorshajtás, a piros lámpán való áthaladás, a jármű felfüggesztett forgalmi engedéllyel való vezetése stb., a rendszer riasztást ad ki. A törvénytervezet szabályozza továbbá a szabálysértési feljelentés elkészítését és a szabálysértés szankcionálását, amelyet az e-SIGUR segítségével, elektronikus formában, minősített elektronikus aláírással állapítanak meg. A tervezet szerint az észlelőrendszereket a forgalomban jelezni fogják, ez az intézkedés a közlekedési szabálysértések visszaszorítását szolgálja.

A rendszer bevezetése mérföldkőként szerepel az országos helyreállítási tervben, és jövő év végéig kell üzembe helyezni – tette hozzá a kormányszóvivő.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!