Új közúti ellenőrző rendszert építenek ki 2023 végéig. Hogyan fog működni az e-SIGUR?

2022. november 16. – 17:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyta a kormány szerdai ülésén a közúti forgalmat monitorozó integrált rendszer bevezetéséről szóló törvénytervezetet, tudósít az Agerpres.

Dan Cărbunaru kormányszóvivő elmondta, az e-SIGUR nevet viselő forgalomfigyelő rendszer keretében ezer sebességellenőrző pontot, 300 mozgó traffipaxot és 500 kamerát telepítenek. Ezek segítségével a rendszer jelzi a közlekedési szabálysértéseket, azonosítja a hatóságok által lefoglalt vagy körözött járműveket, illetve azokat a járműveket, amelyek tulajdonosai nem fizették be az úthasználati díjat.

A Digi24 portál arról ír, ha a jóváhagyott térfigyelő kamerák olyan közlekedési szabálysértéseket észlelnek, mint a gyorshajtás, a piros lámpán való áthaladás, a jármű felfüggesztett forgalmi engedéllyel való vezetése stb., a rendszer riasztást ad ki. A törvénytervezet szabályozza továbbá a szabálysértési feljelentés elkészítését és a szabálysértés szankcionálását, amelyet az e-SIGUR segítségével, elektronikus formában, minősített elektronikus aláírással állapítanak meg. A tervezet szerint az észlelőrendszereket a forgalomban jelezni fogják, ez az intézkedés a közlekedési szabálysértések visszaszorítását szolgálja.

A rendszer bevezetése mérföldkőként szerepel az országos helyreállítási tervben, és jövő év végéig kell üzembe helyezni – tette hozzá a kormányszóvivő.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!