Tiltakozik Novák Eduárd beavatkozása ellen és lemond a minisztériumi finanszírozásról a Román Jégkorong Szövetség

2022. november 15. – 18:25

frissítve

Tiltakozik Novák Eduárd beavatkozása ellen és lemond a minisztériumi finanszírozásról a Román Jégkorong Szövetség
Alexandru Hălăucă, a Román Jégkorong Szövetség elnöke – Fotó: a Román Jégkorong Szövetség Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A jégkorongszövetség azért mondja fel a sportminisztériummal kötött támogatási szerződést, mert a vezetőségnek nem tetszik, hogy a Novák Eduárd vezette tárca „beleszól a szövetség belügyeibe”. A föderáció élére újraválasztott Alexandru Hălăucă szerint elfogadhatatlan, hogy a sportminisztérium felfüggeszti a szövetségi választások eredményeit, azaz nem ismeri el őt elnökként. Mindeközben a székelyföldi klubok nem szavazhattak, mert állítólag tartozásuk volt a FRHG irányába.

A Román Jégkorong Szövetség (FRHG) kedden közleményben tudatta, hogy egyoldalúan felmondta szerződését a Sportminisztériummal, és ezzel lemondott arról, hogy közpénzből kapjon finanszírozást. A közleményt az Agerpres hírügynökség ismertette.

A szövetség azt követően döntött a szerződésbontásról, hogy a tárca november elején – az észlelt törvénytelenségekre hivatkozva – felfüggesztette a szeptember közepén tartott tisztújító küldöttgyűlésen hozott határozatok hatályát. A FRHG közölte, hogy a szerződés egyoldalú felmondásával egy időben megóvta a minisztérium határozatát.

A Román Jégkorong Szövetség november 11-én, pénteken nyújtotta be a sportminisztériumhoz a közhasznú sportprogramok finanszírozására vonatkozó szerződés egyoldalú felbontásáról és a szerződés 2022. november 14-i hatállyal történő megszüntetéséről szóló értesítését. Ugyanakkor fellebbezést nyújtott be a sportminisztérium azon döntése ellen is, amely szerint felfüggesztették a jégkorong szövetség által szeptemberben megtartott vezetőségi választásainak eredményét.

A Román Jégkorong Szövetség elnöke, Alexandru Hălăucă szeptember 15-én új mandátumot nyert az intézmény élén, miután a 13 szavazati joggal rendelkező klubból 9 szavazott rá a közgyűlésen. Ellenfele, a Steaua Rangers elnöke, Valentin Dragomir 4 szavazatot kapott. A sportminisztérium azért függesztette fel a választások eredményét, mert a 25 jégkorong klubból mindössze 13 szavazott. A szövetség magyarázata szerint 12 klub amiatt veszítette el szavazati jogát, mert nem fizették ki tartozásaikat a föderációnak.

Novák Eduárd miniszternek a parlament két házának a sportbizottságai előtt kellett magyarázatot adnia döntéséért. Novák elmondta, a minisztérium azt kifogásolta, hogy a 2021/22-es idény versenyeiben szereplő 25 egyesület közül 12 nem kapott szavazati jogot a küldöttgyűlésen. A szövetség tartozásra hivatkozva vonta meg a szavazati jogot egyes kluboktól, anélkül hogy pontosan megjelölte volna, a szabályzat mely cikkelye alapján járt el. A tartozást – két kivétellel – az a bírság jelentette, amelyet a szövetség rótt ki a koronavírus-járvány idején megszabott intézkedések kapcsán. Ugyanakkor volt olyan klub is, amelyik szavazhatott, pedig tartozása volt, és olyan klub is, amelyik úgy kapott szavazati jogot, hogy nem vett részt az előző idény semmilyen versenyében.

A szeptember 15-i küldöttgyűlését az erdélyi klubok képviselőinek és jelöltjeinek kizárásával tartotta az FRGH. A román első osztályú bajnokságban szereplő nyolc klub közül csupán a két bukaresti és a galaci egyesület képviselői kaptak szavazati jogot a gyűlésen.

A bajnokság erejét képviselő négy székelyföldi és egy brassói klub képviselői nem szavazhattak, a székelyföldi jelölteket pedig azért zárták ki a versenyből, mert a szövetség álláspontja szerint a határidő lejárta után nyújtották be jelölti dokumentumaikat.

A határozatok felfüggesztését a székelyföldi klubok peres úton is kezdeményezték. A Marosvásárhelyi Táblabíróság azonban nem tartotta illetékesnek magát az ítélkezésre, és október 21-én a Bukaresti Törvényszékre utalta át az ügyet.

A történések nyomán még októberben nyílt levelet tettek közzé székelyföldi sportbarátok, szurkolók és támogatók, amelyben azt kérték Novák Károly Eduárd sportminisztertől, ne engedje, hogy továbbra is olyanok vezessék a jégkorongszövetséget, akik akadályozzák a sportág fejlődését.

A Sportminisztérium által 2022-re elkülönített költségvetés körülbelül 580 000 euró volt, ezt a Román Jégkorong Szövetség a következő célokra használhatta fel:

  • a 4 válogatott felkészülése a különböző mérkőzésekre (férfi és női felnőtt csapatok, ifjúsági U20 válogatott, ifjúsági U18 válogatott);
  • a világbajnokságokon való részvétel (egy ilyen méretű bajnokságra a nemzetközi szövetség követelményei szerint 28 főből áll a küldöttség, és 35-50 sportolót, valamint technikai személyzetet hívhatnak edzésre);
  • a nemzeti csapatok játék- és bemutatófelszerelésének biztosítása (mintegy 120 sportoló és technikai személyzet számára);
  • különböző tevékenységek finanszírozása 14 éves korig;
  • a szövetség működési költségei egy részének fedezése.

A Sportminisztériummal kötött szerződés értelmében a jégkorongszövetségnek 10%-os társfinanszírozást kellett biztosítania. Eddig a föderáció ezt az éves összeget több mint 50%-ban saját bevételeiből egészítette ki a sportág fejlesztése érdekében – áll a Román Jégkorong Szövetség közleményében.

A sportminisztériumhoz benyújtott óvásban a FRHG így fogalmaz:

“Tisztában vagyunk azzal, hogy egy ilyen döntésnek jelentős hatása lesz a szövetség munkájára, de ez a mi tiltakozásunk szélsőséges formája a Sportminisztérium vezetőségének törvénytelen és erősen átpolitizált beavatkozása ellen a FRHG munkájába. Döntésünk egy újabb jelzése kíván lenni annak, ahogyan a Sportminisztérium a Román Jégkorong Szövetséget Novák Eduárd miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó részleggé próbálja alakítani.

A közleményben arra is kitérnek, hogy jelenleg a szövetség tevékenységét különböző ellenőrzések miatt blokkolja a minisztérium, és minden kezdeményezést bojkottál. A föderáció a Hargita és Kovászna megyei kluboknál regisztrált játékosoktól több értesítést kapott, akik arról tájékoztatták a szövetséget, hogy nem vállalják a részvételt a román válogatottban, ami a FRHG szabályzata szerint pénzbüntetéssel és eltiltással is szankcionálható. A közlemény szerint ezért a minisztérium a felelős, azonban a háttérinformációk arról szólnak, hogy a székelyföldi klubok játékosai így tiltakoznak az egyenlőtlen bánásmód ellen.

A Román Jégkorong Szövetség november 4-én Nicolae Ciucă miniszterelnöknek is nyílt levelet küldött, amelyben rámutatott, hogy a sportminisztérium visszaél előjogaival, és ezt a FRHG jelenlegi vezetőségének eltávolítása céljából teszi.

Legutóbb a székelyhimnusz-botrány miatt került a figyelem középpontjába a FRHG vezetősége

Amint a Transtelexen megírtuk, miniszterek, politikusok mentek egymásnak és koalíciós feszültség lett abból, hogy a Románia-Magyarország jégkorongmérkőzésen a szlovéniai világbajnokságon, a 2 – 4 arányban elveszített mérkőzés végén a romániai hokiválogatott székely tagjai a magyar szurkolókkal közösen elénekelték volna a székely himnuszt. Mindeközben Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, a jégkorongszövetség volt elnöke a magyar lelátón foglalt helyet. Tánczos azzal védekezett, hogy magánszemélyként vett részt a mérkőzésen, ezért nem ült a hivatalos páholyba, és más romániai szurkolók is voltak körülötte. Hozzátette, hogy ő a kedvenc csapata, a román bajnok Csíkszeredai Sportklub mezét viselte.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!