Felfüggesztette a jégkorongszövetség szeptemberi küldöttgyűlésének határozatait a sportminisztérium

2022. november 10. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

A sportminisztérium felfüggesztette a Román Jégkorong Szövetség (FRHG) szeptember 15-én tartott tisztújító küldöttgyűlésén hozott határozatok hatályát. A döntés élénk vitát váltott ki kedden a parlament sportbizottságaiban.

A küldöttgyűlési határozatok hatályának felfüggesztéséről hétfőn este adott ki közleményt a Novák Eduárd által vezetett minisztérium. A tárca – a honlapján publikált közleményben – arról adott tájékoztatót, hogy a hozzá benyújtott számtalan panasz nyomán ellenőrző bizottságot küldött a hokiszövetséghez. A bizottság a november 1-je és 4-e között végzett ellenőrzés során megállapította, hogy a szeptemberi közgyűlésen megsértették a vonatkozó jogszabályt és a szövetség alapszabályát. A tárca a szövetség finanszírozójaként és működése törvényességének ellenőrzőjeként rendelte el a küldöttgyűlésen hozott határozatok hatályának felfüggesztését.

A minisztérium azt kifogásolta, hogy a 2021/22-es idény versenyeiben szereplő 25 egyesület közül 12 nem kapott szavazati jogot a küldöttgyűlésen.

A szövetség tartozásra hivatkozva vonta meg a szavazati jogot egyes kluboktól, anélkül hogy pontosan megjelölte volna, a szabályzat mely cikkelye alapján járt el.

A tartozást – két kivétellel – az a bírság jelentette, amelyet a szövetség rótt ki a koronavírus-járvány idején megszabott intézkedések kapcsán. Ugyanakkor volt olyan klub is, amelyik szavazhatott, pedig tartozása volt, és olyan klub is, amelyik úgy kapott szavazati jogot, hogy nem vett részt az előző idény semmilyen versenyében.

A választás eredményeinek felfüggesztése miatt a parlament két házának a sportbizottságai előtt kellett magyarázatot adnia kedden Novák Eduárd sportminiszternek. Az RMDSZ politikusa kijelentette: teljes fejetlenség uralkodik a szövetségnél, éppen a működő klubok nem szavazhattak a közgyűlésen, és büntetett előéletű személyeket választottak tisztségekbe. „Ezt nem engedhetjük meg. Ettől a sport szenved” – idézte a minisztert az Agerpres hírügynökség.

A bizottsági ülésen Dan Tanasă, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) magyarellenes megnyilvánulásairól ismert képviselője felszólította a minisztert, hogy hagyja békén az FRHG-t. Tanasa szerint csak a bíróság illetékes arra, hogy megállapítsa: szabályosan zajlott-e a tisztújító küldöttgyűlés.

A szeptember 15-i küldöttgyűlését az erdélyi klubok képviselőinek és jelöltjeinek kizárásával tartotta az FRGH. Az első osztályú bajnokságban szereplő nyolc klub közül csupán a két bukaresti és a galaci egyesület képviselői kaptak szavazati jogot a gyűlésen. A bajnokság erejét képviselő négy székelyföldi és egy brassói klub képviselői vélt adósság miatt nem szavazhattak, a székelyföldi jelölteket pedig azért zárták ki a versenyből, mert a szövetség álláspontja szerint a határidő lejárta után nyújtották be jelölti dokumentumaikat. A gyűlés szavazati jogot kapott résztvevői újabb elnöki mandátumot szavaztak Alexandru Halaucának.

A határozatok felfüggesztését a székelyföldi klubok peres úton is kezdeményezték. A Marosvásárhelyi Táblabíróság azonban nem tartotta illetékesnek magát az ítélkezésre, és október 21-én a Bukaresti Törvényszékre utalta át az ügyet.

(MTI)

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!