Annyi a szemét Marosvásárhelyen, hogy Claudiu Maior ajándékba osztja. A szemétszállító cég mellett ő is bírságot kell fizessen

2022. november 14. – 17:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Napok óta bűzlenek Marosvásárhely és környékének utcái. Ugyan röpködnek a pénzbírságok is, de az új szemétszállító cég nem tudja tartani a tempót. Mindeközben Claudiu Maior kapott az alkalmon, és a szemét ügyet politikai riválisa, Soós Zoltán hiteltelenítésére használja fel. Azt ígérte, amíg a szeméthelyzet meg nem oldódik, naponta egy szemeteszsákot rak a városháza ajtaja elé. A hatóságok ezt sem nézik jó szemmel.

Ismét kitört a szemétbotrány Marosvásárhelyen, miután egy héttel ezelőtt a kolozsvári székhelyű Brantner Veres Kft. vette át hulladékgazdálkodást a városban, valamint 18 másik Maros megyei településen. Azóta ugyanis tömve vannak a kukák és halomban áll a szemét az utcán. A cég hiába gyűjtötte be hétvégén is a szemetet, annyi szemét került a hulladéktárolókhoz, hogy mostanra sem sikerült orvosolniuk a problémát. Egyes helyeken továbbra is szeméttornyok állnak.

A kialakult helyzet miatt nem csak a lakosok panaszkodnak, a 2020-as polgármesteri választáskor alulmaradt Claudiu Maior helyi tanácsos is nagy erőkkel tematizálja a problémát. Online petíciót indított és videót forgatott arról, hogy a városháza elé visz két zsák szemetet. Ezt pedig elmondása szerint az elkövetkezendő napokban mindaddig megismétli, amíg a szemétügy meg nem oldódik. A városi tanácsban ellenzékbe kényszerült politikus ugyanis Soós Zoltán polgármestert és az RMDSZ-t okolja a kialakult helyzet miatt.

Enélkül is tudtak a problémáról

Szerződést a Brantnerrel azonban nem a marosvásárhelyi önkormányzat kötötte, ezért felelősségre vonni sem ők tudják, hanem a Maros megyei hulladékkezelésért felelős Ecolect Maros Fejlesztési Társulás (ADI Ecolect), amelynek a vezetőjét Soós Zoltán polgármester tárgyalásra hívta. A polgármester Facebook-bejegyzésben továbbá azt is jelezte, hogy a szemétgyűjtés hiányosságai miatt szankciókat alkalmaznak.

„A Helyi Rendőrség az elmúlt napokban több tucat bírságot rótt ki az új köztisztasági szolgáltatóra az ütemterv be nem tartása miatt, összesen 140 000 lej értékben. (…) A rendelkezésünkre álló eszközökkel mindent megteszünk azért, hogy a fennálló helyzet megoldódjon és rend legyen a városban!”

– közölte a polgármester, aki szerint a hatóság nyomon követi az új szolgáltató munkáját. Arra pedig már Portik Vilmos alpolgármester tért ki, hogy Maior „munkásságát” is követték, és nem nézték túl jó szemmel. A városi tanácsos két zsák szemetét a rendőrség pénzbírsággal díjazta. Azóta viszont Maior újabb 3 szemeteszsákot „ajándékozott” az önkormányzatnak.

Mi okozza a hulladékkezelési gondokat Marosvásárhelyen?

Marosvásárhelyen a november 5-6.-ra eső hétvégén nagyon felgyűlt a tömbháznegyedekben a szemét. Ezt a mennyiséget az elkövetkezendő napokban sem tudta elhordani a hulladékszállító cég. Ugyanakkor a Székelyhon szerint a 18 környező településen, például Maroskeresztúron és Marosszentkirály községben a lakók új program szerint helyezték ki a különböző hulladékokat, de ezeket egyáltalán nem, vagy csak részben szedték össze. A szelektíven gyűjtött szemét így az utak mellett maradt.

A Brantner hivatalosan eddig nem indokolta meg a probléma eredetét, és kérdéseinkre sem válaszolt. Tóth Andrea, az ADI Ecolect vezetője azonban a sajtónak azt nyilatkozta, hogy előre sejtették, hogy gondok lehetnek a szolgáltatóváltás során, mert az új szolgáltató emberei, sofőrjei még nem ismerik a helyszíneket, ekkora fennakadásra viszont nem számítottak. Viszont az Ecolect vezetősége ígéretet kapott a Brantner cégtől, hogy a hét elején pótolják az elmaradásokat, és program szerint szállítják el a hulladékot.

A Branter – egy nevének elhallgatását kérő – marosvásárhelyi munkatársa szerint azonban a szemétszállítóknak nem a GPS használatával, hanem a konkurenciával gyűlt meg a baja. Szerinte a Brantert egyrészt munkaerőhiánnyal küzd, amit tovább tetőz, hogy a meglévő alkalmazottjaik is sztrájkolnak, mert kevesebb pénzt kapnak, mint amit az előző hulladékszállító cég adott. De állítása szerint eleve a munkaerőhiány is onnan ered, hogy a régi cég pénzt fizet a munkásoknak, hogy ne a Brantnernél dolgozzanak. Ugyanakkor valakik szemetet is „importálnak” a városba: a Branter munkatársa szerint tetten értek a Kövesdomb negyedbe olyan személyeket, akik más településről hoztak hulladékot Marosvásárhelyre. Így az egy hét alatt sem telítődő kukák egy nap alatt megtelnek. Szerinte a régi cég eleve arra játszik, hogy a Branter ne tudja teljesíteni a szerződésben vállaltakat, ezért ismét ők kapják meg a munkák egy részét vagy az egészét.

Péter Ferenc, a Maros megyei tanács elnöke azonban úgy vélte hétfő esti sajtótájékoztatóján, hogy a cégnek lett volna ideje felkészülni a hulladékgyűjtésre, ezt nem tette meg, ezért elindítják a szerződés felmondásának folyamatát. A továbbiakban pedig felszólítják a céget, és amennyiben 30 nap alatt sem változtatnak a hiányosságokon, akkor szerződésbontás lesz a vége. A tanácselnök szerint a cégnek sem autók, sem munkaerő tekintetében nem sikerült felkészülnie, mindössze 2 településen tudták megfelelően elvégezni a vállalt feladatukat. Péter Ferenc azonban ennek ellenére reméli, hogy a cég rendezi tudja a helyzetet és sürgősségi úton nem kell másik céget alkalmazzanak.

Soós Zoltán „szemétkrízisnek” nevezte a kialakult helyzetet, és úgy vélte továbbra is sok hulladékkal kapcsolatos probléma fordul elő a városban.

Marosvásárhelyen eddig sem ment simán a hulladékgyűjtés, a várost többször ellepte már a szemét. Egy alkalommal például a Sylevy szemétszolgáltató által felhalmozott adósság miatt vált rövid ideig a szemétdombok városává Vásárhely. A cég nem tudta törleszteni az adósságát, a bukaresti Iridex cég, amely a hulladéklerakót működteti pedig nem engedte be a szolgáltató autóit a szemétlerakó területére. A szemét akkor ugyancsak az utcán maradt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!