Lemondott mandátumáról Novák Csaba Zoltán, Maros megyei RMDSZ-es szenátor

2022. november 14. – 17:29

frissítve

Lemondott mandátumáról Novák Csaba Zoltán, Maros megyei RMDSZ-es szenátor
Novák Csaba Zoltán – Fotó: icsumures.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott szenátori mandátumáról Novák Csaba Zoltán az RMDSZ Maros megyei szenátora. Ez Novák második mandátuma volt, először 2016-ban indult, a Markó Béla nyugdíjba vonulása után megüresedett szenátori állás lett az övé.

A törvényhozó testület felsőházi tagjának lemondását Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közölte Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy a történész végzettségű Novák hat évig volt tagja az RMDSZ szenátusi frakciójának, és az oktatás volt a fő területe.

„Sosem hazudtolta meg, hogy történész is, emlékezetes felszólalásaiban mindig előremutatóan beszélt a román–magyar–más kisebbségi közösségek közötti együttéléséről. Köszönöm a munkáját, hiányozni fog a csapatból” – írta Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök azt is közölte,

Novák a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézetet fogja vezetni az elkövetkező periódusban.

A kutatóintézet honlapján még mindig Horváth István neve van feltüntetve intézetvezetőként, aki az intézetet 2007-es megalapításától kezdve vezette. Forrásaink szerint Horváth nem kívánt egy újabb mandátumért folyamodni.

Frissítés: Ezt megerősítette Novák Csaba Zoltán is, aki a Transtelex kérdésére elmondta, hogy mindig úgy tervezte, hogy korlátozott időintervallumban fogja gyakorolni, majd visszatér eredeti történészi foglalkozásához.

Annak a hírére, hogy Horváth István nem óhajt újabb menedzseri mandátumért indulni, Novák úgy döntött, visszatér a kutatói szakmájához, és megpályázta a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet elnöki pozícióját. A versenyvizsgát októberben hirdette meg a Kisebbségügyi Államtitkárság, és Novák elmondása szerint megfelelő tudományos fokozattal rendelkező munkatársat kerestek.

Nagy kihívás előtt áll, foglalta össze a Transtelex számára Novák Csaba Zoltán az elképzeléseit, és a bukaresti tapasztalatok tükrében úgy látja, a romániai kisebbségeknek, köztük az erdélyi magyarságnak is többet kellene kommunikálnia magáról a többség nyelvén. Ebbe beletartozik a tudományos kommunikáció is, ezt fogja ő koordinálni a kisebbségkutató intézetben.

A leköszönő szenátor elmondta, hogy a házszabályok értelmében, miután a szenátus kihirdeti, hogy megüresedett a szenátusi hely, az RMDSZ meghívja a választások alkalmával a Maros megyei listán mögötte végzett jelöltet, Novák Leventét, aki egyben az RMDSZ területi szervezetekért felelős főosztályának ügyvezető alelnöke is, hogy foglalja el a megüresedett szenátori széket.

Frissítés 2: Horváth István szociológus, egyetemi oktató a Transtelex megkeresésére megerősítette, hogy valóban úgy döntött, nem óhajt továbbá intézményvezetői feladatkörben tevékenykedni a kisebbségkutatóban.

Mindazonáltal szeretne egy kutatói állást az intézetben, és ha az új vezetőség meghirdet majd egy ilyen posztot, akkor mindenképp jelentkezni fog a versenyvizsgára.

Horváth elmondta, amit 8-10 év alatt nem tud valaki megvalósítani, azt valószínűleg 20 év alatt sem fogja tudni, ezért szükség van vezetőváltásra, perspektívaváltásra. Felidézte azt a pillanatot, amikor 2007 őszén „két papírral” a kezében megérkezett Bukarestből Kolozsvárra, hogy meglapítsa a kisebbségkutatót: az egyik a kinevezése volt, a másik pedig az intézet költségvetése.

Azóta sikerült egy jól működő tudományos kutatóintézetet felépíteni, itt az idő, hogy mások vegyék át a vezetését – jelentette ki Horváth, aki azt szeretné, ha a továbbiakban sort keríthetne mindazokra a félbemaradt munkáira, amelyek háttérbe szorultak a bürokratikus ügyintézések miatt, amelyeket megkövetelt vezetői státusa.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!