Lemondott mandátumáról Novák Csaba Zoltán, Maros megyei RMDSZ-es szenátor

2022. november 14. – 17:29

frissítve

Lemondott mandátumáról Novák Csaba Zoltán, Maros megyei RMDSZ-es szenátor
Novák Csaba Zoltán – Fotó: icsumures.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott szenátori mandátumáról Novák Csaba Zoltán az RMDSZ Maros megyei szenátora. Ez Novák második mandátuma volt, először 2016-ban indult, a Markó Béla nyugdíjba vonulása után megüresedett szenátori állás lett az övé.

A törvényhozó testület felsőházi tagjának lemondását Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közölte Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy a történész végzettségű Novák hat évig volt tagja az RMDSZ szenátusi frakciójának, és az oktatás volt a fő területe.

„Sosem hazudtolta meg, hogy történész is, emlékezetes felszólalásaiban mindig előremutatóan beszélt a román–magyar–más kisebbségi közösségek közötti együttéléséről. Köszönöm a munkáját, hiányozni fog a csapatból” – írta Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök azt is közölte,

Novák a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézetet fogja vezetni az elkövetkező periódusban.

A kutatóintézet honlapján még mindig Horváth István neve van feltüntetve intézetvezetőként, aki az intézetet 2007-es megalapításától kezdve vezette. Forrásaink szerint Horváth nem kívánt egy újabb mandátumért folyamodni.

Frissítés: Ezt megerősítette Novák Csaba Zoltán is, aki a Transtelex kérdésére elmondta, hogy mindig úgy tervezte, hogy korlátozott időintervallumban fogja gyakorolni, majd visszatér eredeti történészi foglalkozásához.

Annak a hírére, hogy Horváth István nem óhajt újabb menedzseri mandátumért indulni, Novák úgy döntött, visszatér a kutatói szakmájához, és megpályázta a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet elnöki pozícióját. A versenyvizsgát októberben hirdette meg a Kisebbségügyi Államtitkárság, és Novák elmondása szerint megfelelő tudományos fokozattal rendelkező munkatársat kerestek.

Nagy kihívás előtt áll, foglalta össze a Transtelex számára Novák Csaba Zoltán az elképzeléseit, és a bukaresti tapasztalatok tükrében úgy látja, a romániai kisebbségeknek, köztük az erdélyi magyarságnak is többet kellene kommunikálnia magáról a többség nyelvén. Ebbe beletartozik a tudományos kommunikáció is, ezt fogja ő koordinálni a kisebbségkutató intézetben.

A leköszönő szenátor elmondta, hogy a házszabályok értelmében, miután a szenátus kihirdeti, hogy megüresedett a szenátusi hely, az RMDSZ meghívja a választások alkalmával a Maros megyei listán mögötte végzett jelöltet, Novák Leventét, aki egyben az RMDSZ területi szervezetekért felelős főosztályának ügyvezető alelnöke is, hogy foglalja el a megüresedett szenátori széket.

Frissítés 2: Horváth István szociológus, egyetemi oktató a Transtelex megkeresésére megerősítette, hogy valóban úgy döntött, nem óhajt továbbá intézményvezetői feladatkörben tevékenykedni a kisebbségkutatóban.

Mindazonáltal szeretne egy kutatói állást az intézetben, és ha az új vezetőség meghirdet majd egy ilyen posztot, akkor mindenképp jelentkezni fog a versenyvizsgára.

Horváth elmondta, amit 8-10 év alatt nem tud valaki megvalósítani, azt valószínűleg 20 év alatt sem fogja tudni, ezért szükség van vezetőváltásra, perspektívaváltásra. Felidézte azt a pillanatot, amikor 2007 őszén „két papírral” a kezében megérkezett Bukarestből Kolozsvárra, hogy meglapítsa a kisebbségkutatót: az egyik a kinevezése volt, a másik pedig az intézet költségvetése.

Azóta sikerült egy jól működő tudományos kutatóintézetet felépíteni, itt az idő, hogy mások vegyék át a vezetését – jelentette ki Horváth, aki azt szeretné, ha a továbbiakban sort keríthetne mindazokra a félbemaradt munkáira, amelyek háttérbe szorultak a bürokratikus ügyintézések miatt, amelyeket megkövetelt vezetői státusa.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!