Izsák Balázs újabb négy évre szóló mandátumot kapott a Székely Nemzeti Tanács élén

2022. november 13. – 18:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb négy évre szóló elnöki megbízatást adott Izsák Balázsnak a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szombaton, a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott tisztújító küldöttgyűlésén, írja az MTI.

Az SZNT-t csaknem 15 éve – 2008 februárja óta – vezető Izsák Balázs elnöki beszámolójában kiemelte: immár egymillió négyszázezer európai ember nevében emelik fel szavukat azért, hogy az EU tagállamai a kohéziós források elosztásánál vegyék figyelembe a régiók nemzeti, kulturális jellegzetességeit is. Azt ígérte, sikerre fogják vinni az SZNT nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezését, azzal együtt, hogy az Európai Unió törvényszéke alig néhány napja utasította el az RMDSZ és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója keresetét az úgynevezett Minority SafePack ügyében, amely a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozók védelmének javítására, valamint az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítésére sürgetett – mindeddig eredménytelenül – európai jogalkotást.

Az elnök az SZNT előtt álló másik nagy kihívásként a székelyföldi személyi kártya intézményesítését említette. Szerinte az ennek érdekében kiépítendő informatikai rendszer a Székelyföld önszerveződésének alapja lehet.

Izsák Balázs egyedüli jelöltként pályázott a – magát a székelység közképviseleti testületeként meghatározó, a székelyföldi őshonos közösség területi autonómia iránti igényének képviseletére vállalkozó – SZNT elnöki tisztségére. A negyedik mandátumát megkezdő tisztségviselő bírálói ezúttal nem állítottak ellenjelöltet.

Fekete Miklós, a Kézdiszéki Székely Tanács elnöke – a küldöttgyűléstől többnyire távol maradt belső ellenzék nevében – azzal vádolta Izsák Balázst, hogy elnöksége alatt az SZNT elveszítette közképviseleti jellegét, kézi vezérlésű, pártszerűen működő szervezetté alakult át, az állandó bizottság összehívását elmulasztva, annak korábbi döntéseit semmibe véve önkényes döntéseket hoz. Azt is az SZNT-elnök szemére vetette, hogy a népszámláláskor közössége tagjait arra buzdította: ne székelynek, hanem magyarnak vallják magukat.

A régi-új elnöknek végül a marosvásárhelyi tanácskozáson részt vevő 152 küldött közül 108 szavazott bizalmat.

A küldöttgyűlés megerősítette a székelyföldi személyi kártya bevezetéséről szóló állandó bizottsági határozatot, és ügyvivői, illetve három szakterületi megbízotti tisztséget hozott létre, amelyek betöltéséről később döntenek. Az SZNT-ben a romániai parlamenti kapcsolatokért, a székely szimbólumokért, illetve európai uniós ügyekért felelős megbízottakat neveznek majd ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!