Lázár János Sepsiszentgyörgyön: A magyar adóforintokkal egész Románia gyarapodásához készek vagyunk hozzájárulni

2022. november 11. – 20:27

frissítve

Lázár János Sepsiszentgyörgyön: A magyar adóforintokkal egész Románia gyarapodásához készek vagyunk hozzájárulni
Lázár János sepsiszentgyörgyi látogatása során egy helyi boltban – Fotó: Lázár János Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország kormánya az országot sújtó gazdasági kihívások ellenére is határozottan elkötelezett a megindított programok folytatása és a megígért fejlesztések teljesítése tekintetében, jelentette ki Lázár János építési és beruházási miniszter pénteken, a sepsiszentgyörgyi látogatása során tartott sajtótájékoztatón. A tárcavezető Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából érkezett Romániába, útjának sepsiszentgyörgyi állomása előtt, csütörtökön, Bukarestben a kormány több tagjával, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel, Cseke Attila fejlesztési miniszterrel és Sorin Grindeanu közlekedési miniszterrel, miniszterelnök-helyettessel is egyeztetett. A magyar kormány támogatáspolitikája kapcsán arról is beszélt, hogy 2010 óta a magyar kormány 400 milliárd forintot szánt az erdélyi magyarság számára.

A bukaresti tanácskozásai kapcsán Lázár elmondta, a Románia és Magyarország közötti gazdasági együttműködésekre még bőségesen vannak tartalékok. Ezeknek a tartalékoknak a kiaknázásában pedig nagy szerepet tulajdonított a román kormánykoalícióban helyet kapó RMDSZ-nek.

Elmondása szerint Magyarország komoly ipartelepítési politikát folytat: Debrecen és Nyíregyháza lesz Közép-Európa fontos ipari központja, a fejlesztések a Partiumban élőket nemzetiségtől függetlenül érintik, hiszen munkaerőként számítanak rájuk.

Lázár pénteken, Sepsiszentgyörgyön a városi és megyei elöljárókkal, illetve Kató Béla református püspökkel találkozott: szóba került a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) sepsiszentgyörgyre tervezett ingatlanállományának fejlesztése, de Kovászna megye és Sepsiszentgyörgy fejlesztése is.

Lázár szerint a magyar kormány “irigykedve tekint Románia sikereire”, amelyek az Európai Uniós források lehívására vonatkoznak, és arra, hogy Románia 8 fejlesztési régiójában, így a magyarlakta fejlesztési régiókban is „fantasztikus lehetőségek nyílnak meg”. Szerinte Kovászna megyében és Sepsiszentgyörgyön az elkövetkezőkben „gigantikus fejlődés és fejlesztések indulnak el”.

„Ezeket is áttekintettük, de szó esett arról is, hogy Magyarország az eddigi, identitás megőrzésére koncentráló támogatáspolitikáját az oktatás, egyház és kultúra területén hogyan tudja folytatni" – számolt be a miniszter.

Szerinte ez Sepsiszentgyörgy vonatkozásában több dolgot is jelent majd: a Sapientia EMTE új kampuszának megépítésére és az egykori Bodok Hotel helyére tervezett kulturális központ megvalósítására is támogatást nyújt a magyar kormány. Szavai szerint a Bodok hotel helyére tervezett beruházás már akár 2024-ben elkezdődhet.

„Ennek a beruházásnak az előkészítése, a területek megvásárlása, összerendezése megkezdődött, a bontás (Bodok Hotel esetében – szerk. megj.) el fog kezdődni, a területrendezési terv elkészült, hátravan a beruházásra vonatkozó kiviteli terv elkészítése. Az ebben szereplő összeget a magyar kormány egy az egyben biztosítani fogja Sepsiszentgyörgy részére.

Kiemelte, ha 2023 végére a tervek elkészülnek, és ha ezek már a kivitelezésre vonatkozó költségvetés tervezetét is tartalmazzák, akkor 2024-ben elkezdődhet a beruházás.

Lázár a román állam támogatásában is bízik. „Mi a magyar adóforintokkal egész Románia fejlődéséhez és gyarapodásához készek és képesek vagyunk hozzájárulni” – tette hozzá.

Szerinte a magyar kormány a jövőben sem fogja csökkenteni a kulturális vagy oktatási jellegű tevékenységre szánt normatív, működési támogatásokat, sőt, amennyiben az inflációs és energiahelyzet ezt indokolja, képes növelni is azt.

„A fejlesztések tekintetében most a korrekt befejezést tartom a legfontosabbnak, és a jövőbeni terveknek az összegzését és megfogalmazását. Új beruházást 2022-23-ban nem fogunk és nem tudunk indítani. Ez alól kivétel lesz például az egyetem, ahol a források már rendelkezésre állnak Sepsiszentgyörgyön, de alapvetően a fő szabály az, hogy most a jelenleg folyamatban lévő beruházások befejezésére kell koncentrálni” – szögezte le a miniszter újságírói kérdésre válaszolva.

Lázár azt azonban optimistán hozzátette, mivel Magyarországon új építési és beruházási törvényt készülnek elfogadni, ezért Kovászna megye és Sepsiszentgyörgy önkormányzatának is azt javasolja, hogy 5-10 éves távlatokban gondolkozzanak beruházások terén.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!