Bűnügyi eljárás indult a nagyváradi Grivei kutyamenhely üzemeltetői ellen

2022. november 11. – 15:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnügyi eljárás indult a nagyváradi Grivei kutyamenhely üzemeltetői ellen, írja a megyei rendőrfelügyelőség tájékoztatója nyomán az ebihoreanul.ro. A hatóságok helyi állatbarátok reklamációi nyomán tartottak ellenőrzést, akik szerint a kutyákat borzalmas körülmények között tartják: éheztetik őket, és orvosi ellátást sem kapnak.

A rendőrök megállapították, hogy a panaszok megalapozottak. „Az állatok tartási, higiéniai, élelmezési és orvosi ellátási feltételeit nem tartották be” – olvasható a bihari rendőrség pénteken kiadott közleményében.

A csütörtöki ellenőrzés során a rendőröket az állategészségügyi hatóság orvosai is elkísérték, akik három, súlyos állapotban lévő kutyát magukkal is vittek, kezelés céljából.

Az ebihoreanul.ro szerint az elkülönítőben például, ahol az utcáról nemrég befogott állatokat tartják, és ahová a látogatók nem léphetnek be, több alultáplált kutyát találtak, némelyikük csont és bőr volt. Sokan közülük apátiás állapotban voltak, még a földről sem tudtak felállni.

A menhelyet üzemeltető, az önkormányzat hatáskörébe tartozó városi közterület-fenntartó vállalat (ADP) vezetője, Liviu Andrica az újságírók kérdésére kijelentette, hogy „az én szemszögemből nézve ezek a feltételek jók”, részletesebb tájékoztatással azonban nem szolgált.

A helyi sajtó beszámolói szerint a korábban csak Nagyváradot és környékét kiszolgáló Grivei menhelyet tavaly megyei érdekeltségű menhellyé alakították, így Bihar megye többi településéről is ide szállítják a gazdátlan állatokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!