További 250 millió euróval segíti az EU az energiaválságba került Moldovai Köztársaságot

2022. november 10. – 15:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió 250 millió eurót biztosít a Moldovai Köztársaságnak az energiaválság leküzdésére – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön egy Maia Sandu moldovai elnökkel közösen tartott kisinyovi sajtótájékoztatón, írja a newsweek.ro.


Az uniós tisztviselő szerint a pénz egy kiegészítő támogatási csomag része, és 2023. január 1-jétől folyósítják. „Az Európai Unió kiáll a Moldovai Köztársaság mellett, ezt mai látogatásom is bizonyítja. Oroszország Ukrajnát és annak energetikai létesítményeit támadja, káoszt teremt, az energiaforrásokat fegyverként használja. Az EU segíteni fog Önöknek megbirkózni a válsággal” – mondta Von der Leyen.

Az Európai Bizottság elnöke kifejtette, hogy a 250 millió eurós támogatásból 100 millió eurót vissza nem térítendő támogatásként, 100 millió eurót pedig kölcsönként nyújtanak. „A pénzt a gázforrások diverzifikálására adjuk. Ugyanakkor 50 millió euró költségvetési támogatást nyújtunk a legkiszolgáltatottabbak megsegítésére. Ez a támogatás az energiahordozók beszerzését teszi lehetővé, hogy Moldova átvészelje a telet” – mondta. Az Európai Unió egyébként augusztusban már 75 millió eurót biztosított Moldovának energiabeszerzésre.


Maia Sandu köszönetet mondott az EU-nak a világjárvány, a menekült- és az energiaválság idején nyújtott támogatásáért. „Hálásak vagyunk a segítségért. A Moldovai Köztársaság az elmúlt három évtized legsúlyosabb energiaválságával néz szembe. A kisinyovi hatóságok keményen dolgoznak az ország energiaellátásának biztosításán és az árterhek enyhítésén. Az emberek spórolnak, ezzel támogatnak bennünket ebben az erőfeszítésben. Csak együtt tudunk szembenézni a válsággal, hogy átvészeljük ezt a telet” – mondta.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kezet fog Maia Sandu moldovai elnökkel közös sajtótájékoztatójukon a moldovai Kisinyovban – Fotó: Reuters/Vladislav Culiomza
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kezet fog Maia Sandu moldovai elnökkel közös sajtótájékoztatójukon a moldovai Kisinyovban – Fotó: Reuters/Vladislav Culiomza

Sandu azt is hangsúlyozta, hogy Moldova eltökélten halad előre az európai integráció útján: „Az Európai Unió mindig is velünk volt. Határozottan elkötelezettek vagyunk a reformok végrehajtása mellett. Arra számítunk, hogy 2023-ban gyors értékelésre kerül sor, hogy ezt követően megkezdhessük a csatlakozási tárgyalásokat. Folytatjuk a társulási megállapodás végrehajtását, hogy az országot az EU-hoz csatlakoztassuk” – hangsúlyozta Maia Sandu.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!